Informacja

MCQ - Niezależny asortyment lub Niekompletne połączenie

MCQ - Niezależny asortyment lub Niekompletne połączenie



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dwie muchy zostały skrzyżowane: jedna dzika, druga z podwójnym mutantem sepia(se) i szczątkowa(vg) dając 40% dzikiego typu 40% se vg, 10% se i 10% vg. Geny pokazują-

a. Zawieszenie kompletne b. Zawieszenie niekompletne c. Asortyment niezależny d. Zawieszenie epistaza

Moja próba rozwiązania

Ponieważ nie. kombinacji fenotypów pojawiło się =/= 2 ( są cechy nierodzicielskie więc) nie jest to całkowite powiązanie.

Nie jest to ani epistaza, ponieważ dwa geny kontrolują dwa różne fenotypy, a nie jeden.

Może to być asortyment samodzielny lub niekompletny łącznik.

Ponieważ pytanie mówi o podwójnej mutacji sepii (se) i szczątkowej (vg) (dochodzę do wniosku, że) jest to samica, a osobnik typu dzikiego (bez wskazówki dotyczącej genotypu) to samiec. Geny prawdopodobnie znajdują się na chromosomie X.

Więc… jest to niepełne połączenie.

Ale nie jestem pewien, dlaczego nie niezależny asortyment.


Tak naprawdę nie ma znaczenia, na których chromosomach znajdują się dane geny. Przejdźmy teraz do twojego pytania. A> Całkowite powiązanie > Całkowite powiązanie mówi, że dane geny znajdują się tuż obok siebie i nie jest możliwe skrzyżowanie, więc oczekiwany genotyp potomstwa będzie w 100% typu rodzicielskiego. 50% Dzikich (se+ vg+) i 50% Zmutowanych (se vg)

B> Niekompletne połączenie > To jest prawidłowa odpowiedź. Zgodnie z niepełnym powiązaniem, geny są blisko siebie, ale nie tuż obok siebie, więc jest miejsce na skrzyżowanie. Jednak nadal są blisko, na tyle blisko, że można je uznać za powiązane, a zatem szansa na uzyskanie zrekombinowanego potomstwa zawsze byłaby mniejsza niż potomstwa z genotypem rodzicielskim, typ rodzicielski zawsze pozostaje powyżej 50%, a tutaj potomstwo typu rodzicielskiego wynosi 80% (40% genotypu rodzicielskiego typu dzikiego + 40% zmutowanego genotypu rodzicielskiego) i 20% genotypu rekombinowanego [(10% se & typ dziki vg+) + (10% vg & typ dziki se+)]

C> Asortyment niezależny mówi, że nie ma sprzężenia, a więc nie ma krzyżowania, jest to możliwe tylko wtedy, gdy dane geny są zlokalizowane na różnych chromosomach, ale tutaj w uzyskanych danych potomstwa jest jasne, że nastąpiło krzyżowanie i 20% potomstwa jest wynikiem skrzyżowania, więc ta opcja nie jest poprawna

D> Epistaza: W swojej próbie wspomniałeś, że to nie jest epistaza, ponieważ dwa geny kontrolują oddzielny fenotyp, więc nie jest to epistaza. twoje wyjaśnienie jest błędne. Nie zrozum mnie źle, odpowiedzią nie jest epistaza, mówię tylko, że twoje wyjaśnienie jest błędne, epistaza to zjawisko, w którym jeden gen zakłóca ekspresję innego genu, przyjrzyj się temu terminowi uważnie. Nazywam je jak geny nie allele. Allele to różne wersje tego samego genu, które kontrolują ten sam charakter fenotypowy. W epistazie oddziałują na siebie dwa różne geny, które kontrolują zupełnie inną ekspresję fenotypową. Jeden gen, jeśli ulega ekspresji, zapobiega ekspresji drugiego genu, nie dotyczy to dominujących alleli, gdzie jeśli dominujący allel wyraża recesywny allel, nie ulega ekspresji. Załóżmy na przykład kody genu A dla koloru białego kwiatu i kody genu B dla słodkiego zapachu. Jeśli gen B ulega ekspresji, gen A nie ulega ekspresji. To jest epistaza


1. Tendencja potomstwa do upodabniania się do rodzica jest znana jako
(a) Odmiana
(b) Dziedziczność
(c) Podobieństwo
(d) Dziedziczenie

2. Kto jest znany jako „ojciec genetyki”?
(a) Morgana
(b) Mendla
(c) Watson
(d) Bateson

3. Alternatywną formą genu jest
(a) Alternatywny typ
(b) Recesywny charakter
(c) Postać dominująca
(d) Allel

4. Stosunek genotypowy krzyżówki monohybrydowej wynosi
(a) 1:2:1
(b) 3:1
(c) 2:1:1
(d) 9:3:3:1

5. Skrzyżowanie F1 z dowolnym rodzicem jest znane jako
(a) Krzyż testowy
(b) Krzyż na plecach
(c) Dośrodkowanie F1
(d) Wszystkie powyższe

6. Które z poniższych stwierdzeń w odniesieniu do „prawa segregacji” jest prawdziwe?
(a) Prawo segregacji to prawo czystości genów
(b) Allele oddzielają się od siebie podczas gametogenezy
(c) Segregacja czynników wynika z segregacji chromosomów podczas mejozy
(d) Wszystkie powyższe

Odpowiedź: (d) Wszystkie powyższe

7. Homozygotyczność i heterozygotyczność osobnika można określić za pomocą
(a) Krzyż na plecach
(b) Samozapłodnienie
(c) Krzyż testowy
(d) Wszystkie powyższe

8. Wyjątkiem od prawa Mendla jest:
(a) Niezależny asortyment
(b) Powiązanie
(c) Dominacja
(d) Czystość gamet

9. W eksperymentach Mendla użyto grochu, ponieważ
(a) Były tanie
(b) Mieli kontrastujące znaki
(c) Były łatwo dostępne
(d) Wszystkie powyższe

Odpowiedź: (b) Mieli kontrastujące znaki

10. Najmniejszą jednostką materiału genetycznego, która wywiera fenotypowy wpływ na mutację jest
(a) Muton
(b) gen
(c) Rozpoznanie
(d) Kwas nukleinowy

11. Ustalenia Mendla zostały ponownie odkryte przez
(a) Correns
(b) De Vries
(c) Tschermark
(d) Wszystkie

12. Allele są
(a) Alternatywne formy genów
(b) Połączone geny
(c) Chromosomy, które przeszły na drugą stronę
(d) Homologiczne chromosomy

Odpowiedź: (a) Alternatywne formy genów

13. Gdy aktywność jednego genu jest tłumiona przez aktywność genu nie allelicznego, jest to znane jako
(a) Pseudodominacja
(b) Hipostaza
(c) Epistaza
(d) Niepełna dominacja

14. Mukowiscydoza to
(a) Zaburzenie recesywne związane z płcią
(b) Zaburzenie autosomalne dominujące
(c) Zaburzenie autosomalne recesywne
(d) Zaburzenie dominujące związane z płcią

Odpowiedź: (c) Zaburzenie autosomalne recesywne

15. Stosunek 9:7 w pokoleniu F2 reprezentuje
(a) Niepełna dominacja
(b) Współdominacja
(c) Epistaza
(d) Interakcja komplementarna

16. Niewielka ilość letalnej mutacji jest zawsze obecna w populacji z powodu
(a) Pozytywna selekcja
(b) Negatywna selekcja
(c) Wybór zależny od częstotliwości
(d) Równowaga mutacji i selekcji

Odpowiedź: (d) Równowaga mutacji i selekcji

17. Jeśli roślina o genotypie AaBb jest samozapłodniona, prawdopodobieństwo uzyskania genotypu AABB będzie (A i B nie są połączone)
(a) ½
(b) ¼
(c)
(d) 1/16

18. Ile fenotypów może występować w ludzkiej grupie krwi ABO z allelami I A I B i?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

19. Urządzenie geometryczne, które pomaga znaleźć wszystkie możliwe kombinacje gamet męskich i żeńskich, jest znane jako
(a) Plac Batesona
(b) Plac Mendla
(c) Kwadrat Punneta
(d) Plac Mendla

20. Który termin reprezentuje parę kontrastujących znaków?
(a) Heterozygoty
(b) Homozygota
(c) Geny kodominujące
(d) Allelomorfy


1. Kiedy „Aa” jest skrzyżowane z „aa”, (A dominuje nad a)
(a) całe potomstwo będzie miało fenotyp dominujący.
(b) całe potomstwo będzie miało fenotyp recesywny.
(c) 50% potomstwa będzie miało fenotyp dominujący, a 50% będzie miało fenotyp recesywny.
(d) 75% potomstwa będzie miało fenotyp dominujący, a 50% będzie miało fenotyp recesywny.

2. Heterozygotyczna roślina grochu o fioletowych kwiatach jest krzyżowana z inną homozygotyczną rośliną grochu o fioletowych kwiatach. Jaki procent roślin potomnych będzie miał cechę recesywną, czyli białe kwiaty?
(a) 0%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 75%

3. Z krzyżówki AABb x aaBb uzyskamy genotypy AaBB : AaBb : Aabb w stosunku
(a) 1:1:2
(b) 1:2:1
(c) 2:1:1
(d) 2:1:2

4. Możliwość występowania wszystkich genotypów potomstwa w krzyżówce genetycznej oblicza się na podstawie graficznego przedstawienia opracowanego przez
(a) Komberg
(b) T.H. Morgan
(c) Gregor Mendel
(d) Reginald Punnett

5. Kobieta z normalnym wzrokiem ma ojca daltonistę. Wychodzi za mąż za daltonistę. Jaka część ich dzieci będzie daltonistami?
(a) 0%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 100%

6. Przestudiuj podaną tabelę rodowodową

Wybierz właściwą opcję dotyczącą wniosku.
(a) Jest to cecha recesywna związana z płcią.
(b) Jest to cecha autosomalna recesywna.
(c) Jest to cecha autosomalna dominująca.
(d) Jest to cecha dominująca związana z płcią.

7. Matka i ojciec osoby z grupą krwi „O” mają odpowiednio grupę krwi „A” i „B”. Jaki byłby genotyp zarówno matki, jak i ojca? [Przykład NCERT]
(a) Matka jest homozygotą dla grupy krwi „A”, a ojciec jest heterozygotą dla grupy krwi „B”.
(b) Matka jest heterozygotą dla grupy krwi „A”, a ojciec jest homozygotą dla grupy krwi „B”.
(c) Zarówno matka, jak i ojciec są heterozygotyczni odpowiednio dla grupy krwi „A” i „B”.
(d) Zarówno matka, jak i ojciec są homozygotyczni odpowiednio dla grupy krwi „A” i „B”.

8. Wzorzec dziedziczenia genu na przestrzeni pokoleń u ludzi jest badany za pomocą analizy rodowodowej. Charakter badany w analizie rodowodowej jest odpowiednikiem: [Wzorcowy NCERT]
(a) Cecha ilościowa.
(b) Cecha Mendlowska.
(c) Cecha poligeniczna.
(d) Cecha matczyna.

9. Czasami pojedynczy gen może wyrażać więcej niż jeden efekt. Zjawisko to nazywa się: [Wzorcowy NCERT]
(a) wielokrotny allelizm
(b) mozaicyzm
(c) plejotropia
d) poligeniczność.

10. Stany kariotypu 2n ± 1 i 2n ± 2 nazywamy: [Wzorcowy NCERT]
(a) Aneuploidia
(b) Poliploidalność
(c) Allopoliploidalność
(d) Monosomia.

11. Jeśli choroba genetyczna jest przenoszona z fenotypowo prawidłowej, ale nosicielki kobiety tylko na część męskiego potomstwa, choroba jest następująca: [Przykład NCERT]
(a) Autosomalna dominacja
(b) Autosomalny recesywny
(c) Dominacja związana z płcią
(d) Recesywny sprzężony z płcią.

12. W krzyżu dwuhybrydowym, jeśli uzyskasz stosunek 9:3:3:1, oznacza to, że: [Wzorcowy NCERT]
(a) Allele dwóch genów oddziałują ze sobą.
(b) Jest to dziedzictwo wielogenowe.
(c) Jest to przypadek allelizmu wielokrotnego.
(d) Allele dwóch genów segregują niezależnie.

13. W anemii sierpowatej kwas glutaminowy „» zastępuje się waliną. Które z poniższych trojaczków oznacza walinę? [Przykład NCERT]
(a) G G G
(b) A A G
(c) GA A
(d) GU G

14. Która z poniższych cech badanych przez Mendla grochu pospolitego jest cechą dominującą?
(a) Kwiaty terminalne.
(b) Napompowana kapsuła.
(c) Zielony kolor nasion.
(d) Żółty kolor strąka.

15. Jeśli kobieta z hemofilią poślubi normalnego mężczyznę,
(a) wszystkie ich dzieci będą normalne.
(b) wszyscy ich synowie będą chorzy na hemofilię.
(c) wszystkie ich córki będą hemofilne.
(d) 50% synów i 50% córek będzie chorych na hemofilię.

16. Trisomia chromosomu 21 u mężczyzny prowadzi do zespołu ______.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Downa.

17. Dopełnienie chromosomów płciowych samicy ptaka to ______ .

Odpowiedź/Wyjaśnienie

18. Jeśli troje dzieci w rodzinie ma grupy krwi O, AB i A, genotypy rodziców muszą być _____ i ____ .

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: I A i, I B i.

19. Prawo Mendla ______ wyjaśnia ekspresję tylko jednej formy cechy w F, hybrydy.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Dominacja.

20. Nieprawidłowość chromosomalna XO u ludzi _______ powoduje zespół.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Turnera.

21. jako pierwszy zaobserwował chromosom X u kilku owadów.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Henking.

22. Fizyczny związek między dwoma genami na chromosomie jest określany przez Morgan jako _____.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Powiązanie.

23. Kobieca heterogamia jest obserwowana w

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Ptaki.

24. Mukowiscydoza i hemofilia to przykłady zaburzeń.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Mendlowskie.

25. W anemii sierpowatej aminokwas, kwas glutaminowy, jest zastępowany w łańcuchu beta hemoglobiny.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Walina.

26. Połącz pozycje z kolumny I z tymi z kolumny II.

Kolumna I Kolumna II
A. Grupa krwi ABO u ludzi. 1. Dziedziczenie wielogenowe.
B. Lwia paszcza koloru kwiatu. 2. Mendlowska choroba genetyczna.
C. Kolor skóry człowieka. 3. Zaburzenie Mendla związane z płcią
D. Fenylo– ketonuria. 4. Niepełna dominacja
5. Wielokrotny allelizm.
Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: A – 5, B – 4, C – 1, D – 2

27. Dopasuj dopełnienia chromosomów płciowych w kolumnie I z organizmami męskimi/żeńskimi w kolumnie II.

Kolumna I Kolumna II
A. XO 1. Ludzki mężczyzna
B. XX 2. Samiec ptaka
C. XY 3. Mężczyzna konik polny
D. ZZ 4. Samica Drosophila
5, samica ptaka
Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: A – 3, B – 4, C – 1, D – 5

28. Cecha recesywna pojawia się tylko w warunkach homozygotycznych. [Prawda fałsz]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

29. Fenotyp F1 hybryda przypomina dominującego rodzica, gdy występuje niepełna dominacja. [Prawda fałsz]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Fałsz.

30. Skrzyżowanie F1 hybryda z homozygotycznym osobnikiem dominującym, nazywana jest krzyżówką testową. [Prawda fałsz]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Fałsz.

31. Mendel nie mógłby sformułować prawa niezależnego doboru, gdyby badane przez niego geny wykazywały sprzężenie. [Prawda fałsz]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

32. 9:3:3:1 to stosunek genotypowy dihybrydowej krzyżówki Mendla. [Prawda fałsz]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Wskazówki (od 33 do 35): Zaznacz nieparzysty w każdej z poniższych grup.

33. Fenyloketonuria, anemia sierpowata, mukowiscydoza, ślepota barw

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: daltonizm.

34. Nadmuchane strąki, kwiaty terminalne, żółte nasiona, zielone strąki (wszystkie w grochu ogrodowym).

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: kwiaty terminalne.

35. Zespół Turnera, Zespół Klinefeltera, Zespół Downa, Hemofilia.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: hemofilia.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Dziedziczenie definiuje się jako proces, w którym postacie są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Genetyka to dziedzina nauki zajmująca się dziedziczeniem i zmiennością cech.

38. Czym są prawdziwe linie hodowlane, które są wykorzystywane do badania wzorców dziedziczenia cech u roślin? [Delhi 2014]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Prawdziwa linia hodowlana to taka, która przechodziła ciągłe samozapylenie/chów wsobny i wykazuje stabilne dziedziczenie i ekspresję cechy przez kilka pokoleń.

39. Wymień dowolne dwie cechy roślin grochu użyte przez Mendla w jego eksperymentach, inne niż wysokość rośliny i kolor nasion. [Delhi 2017C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: kolor strąka, kształt strąka, kolor
kwiatu, pozycja kwiatu, kształt nasienia. (każdych dwóch)

40. Wymień dwie kontrastujące cechy związane ze strąkami badane przez Mendla w eksperymentach na grochu. [AI 2011C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Kolor strąków: strąki zielone i żółte strąki.
– Kształt strąków: napompowane strąki i zwężone strąki. (ktokolwiek)

41. Wspomnij o dwóch kontrastujących cechach związanych z kwiatami, które Mendel badał w doświadczeniach na grochu. [AI 2011C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Pozycja kwiatu: kwiaty osiowe i kwiaty końcowe
– Kolor kwiatu: Kwiaty fioletowe i białe. (ktokolwiek)

42. Wymień dowolne dwie przeciwstawne cechy w odniesieniu do nasion w roślinach grochu, które były badane przez Mendla. [SI 2014]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Kształt nasion: Okrągły i pomarszczony.
– Kolor nasion: żółty i zielony (dowolny)

43. Jaki jest dowód lub co wskazuje na to, że postacie badane przez Mendla nie wykazywały mieszania się? [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: formy rodzicielskie cechy pojawiają się bez żadnych zmian w F2 Pokolenie.

44. Co oznacza mieszanie dziedziczenia?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Dziedziczenie mieszane to zjawisko, w którym ekspresja cechy wynika z mieszania lub mieszania cech rodzicielskich, a wyrażona cecha znajduje się pomiędzy dwiema formami rodzicielskimi cechy, formy rodzicielskie cechy nigdy nie pojawiają się ponownie w kolejnych potomstwach .

45. Podaj różnicę między genem a allelem. [Delhi 2016]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Gen to jednostka dziedziczenia, która zawiera informacje wymagane do wyrażenia określonej cechy organizmu.
– Allel jest jedną z nieco innych form genu, który koduje cechę kontrastową.

46. ​​Co oznacza genotyp?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Budowa genetyczna organizmu nazywana jest jego genotypem.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Obserwowalny lub zewnętrzny wygląd charakteru organizmu jest jego fenotypem.

48. Wymień typ allelu, który wyraża się tylko w stanie homozygotycznym w organizmie. [Zagraniczny 2011]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: recesywny allel.

49. Co to jest krzyż monohybrydowy?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Krzyżówka monohybrydowa to krzyżówka wykonana pomiędzy , dwoma osobnikami gatunku, biorąc pod uwagę dziedziczenie kontrastującej pary jednego charakteru/cechy.

50. Dlaczego roślina o genotypie Tt jest określana jako heterozygotyczna? [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Ponieważ allele dla kontrastujących form cechy są różne, określa się ją jako heterozygotyczną.

51. Podaj los pary autosomów podczas tworzenia gamet. [Delhi 2017]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Członkowie pary autosomów rozdzielają się podczas tworzenia gamet i wchodzą do różnych gamet.

52. Brytyjski genetyk R.C. Punnett opracował graficzną reprezentację krzyżówki genetycznej o nazwie „Punnett Square”. Wspomnij o możliwym wyniku, jaki ta reprezentacja przewiduje dla przenoszonej krzyżówki genetycznej. [Delhi 2019]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Ta graficzna reprezentacja przewiduje prawdopodobieństwo wystąpienia wszystkich możliwych genotypów potomstwa w przeprowadzonej krzyżówce genetycznej.

53. Napisz procent roślin grochu, które byłyby homozygotyczne recesywne w F2 pokolenie, gdy wysoki F1 heterozygotyczne rośliny grochu są samozapylone. [Delhi 2012C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: 25 proc.

54.Wpisz procent roślin grochu, które byłyby heterozygotycznie wysokie w F2 pokolenie, gdy wysoki heterozygotyczny F1 rośliny grochu są samozapylone. [Delhi 2012C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: 50 proc.

55. Napisz procent F2 populacje homozygotyczne i heterozygotyczne w typowej krzyżówce monohybrydowej. [Zagraniczny 2010]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
Populacja homozygotyczna – 50 procent.
Populacja heterozygotyczna – 50 procent.

56. Kiedy wysoka roślina grochu została samozapylona, ​​jedna czwarta potomstwa była karłowata. Podaj genotyp rodzica i potomstwa karłowatego. [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: rodzic – Tt potomstwo karłowate – tt.

57. Groszek ogrodowy
(A) wyprodukował napompowane, żółte strąki i inną roślinę
(B) z tego samego gatunku wytwarzają zwężone, zielone strąki. Tożsamość dominujące cechy. [Delhi 2012]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Nadmuchane strąki i zielone strąki to cechy dominujące.

58. Groszek ogrodowy wytworzył osiowo fioletowe kwiaty. Inny z tego samego gatunku wytworzył końcowe fioletowe kwiaty. Zidentyfikuj dominujące cechy. [AI2012]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Dominującymi cechami są kwiaty osiowe i fioletowe.

59. Groszek ogrodowy wyprodukował okrągłe, zielone nasiona. Inny z tego samego gatunku produkował pomarszczone, żółte nasiona. Zidentyfikuj dominujące cechy. [Zagraniczny 2012]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Dominującymi cechami są okrągłe nasiona i żółte nasiona.

60. Napisz możliwe genotypy, które Mendel otrzymał, kiedy przekroczył F1 wysoki groszek z rośliną grochu karłowatego. [GORĄCE zagraniczne 2012]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Tt i tt.

61. Mendel w swoich eksperymentach na grochu ogrodniczym zaobserwował w pokoleniu F2 dwa rodzaje stosunków, 3:1 i 1:2:1. Nazwij odpowiednio te dwa wskaźniki.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
3 : 1 to stosunek fenotypowy krzyżówki monohybrydowej.
1:2:1 to stosunek genotypowy krzyżówki monohybrydowej.

62. Wymień typ krzyżówki, który pomógłby znaleźć genotyp rośliny groszku o fioletowych kwiatach. [SI 2017]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Krzyżówka testowa z rośliną grochu o białych kwiatach.

63. W testowym krzyżowaniu potomstwa roślin grochu wszystkie miały fioletowe kwiaty. Podaj genotypy roślin rodzicielskich grochu. [AI 2012 C GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Genotypy roślin rodzicielskich grochu to VV i vv.

64. Dlaczego w krzyżówce testowej Mendel skrzyżował tylko wysoką roślinę grochu z rośliną grochu karłowego? [GORĄCE zagraniczne 2012]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: karłowatość jest cechą recesywną, która wyraża się tylko w stanie homozygotycznym, więc był pewien genotypu rośliny karłowatej jako tt.

65. Przeprowadzono krzyżówkę między dwiema roślinami grochu wykazującymi kontrastujące cechy wysokości rośliny. Wynik krzyżówki wykazał 50% postaci rodzicielskich. Nazwij rodzaj krzyża. [Dokument próbny CBSE 2018]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Jest to krzyżówka testowa (monohybrydowa).

66. Nazwij i określ prawo Mendla, które wyjaśnia ekspresję tylko jednej z postaci rodzicielskich w F, potomka krzyżówki monohybrydowej. [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Prawo dominacji mówi, że w odmiennej parze czynników jeden członek pary dominuje (dominuje) nad drugim (recesywnym).

67. Które prawo dziedziczenia Mendla jest powszechnie akceptowane bez wyjątku? Podaj prawo. [Dokument próbny CBSE 2010 HOTS]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Prawo Segregacji stanowi, że członkowie pary alleli, którzy pozostali razem w hybrydzie, segregują lub rozdzielają się podczas gametogenezy i wchodzą do różnych gamet.

68. Wymień typ dziedziczenia, w którym stosunek genotypowy jest taki sam jak stosunek fenotypowy. Podaj także stosunek.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Niepełna dominacja jest zjawiskiem.
– Stosunek fenotypowy i genotypowy F2 potomstwo w krzyżówce monohybrydowej wynosi 1:2:1.

69. Wymień dowolną roślinę i jej cechę, która wskazuje na zjawisko niepełnej dominacji.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Lwia paszcza (Antirrhinum sps) wykazuje niepełną dominację w dziedziczeniu koloru kwiatów.

70. Podaj przykład rośliny, w której potomstwo F2 z krzyżówki monohybrydowej ma takie same stosunki genotypowe i fenotypowe. [Delhi 2016C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Snapdragon (Antirrhinum sp.) wykazuje te same stosunki genotypowe i fenotypowe dla dziedziczenia koloru kwiatów.

71. Nazwij odpowiedni wzór dziedziczenia, gdzie fenotyp Ft
(a) nie przypomina żadnego z obojga rodziców i znajduje się pomiędzy nimi
(b) przypomina tylko jednego z dwojga rodziców. [SI 2012]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
(a) Niepełna dominacja.
(b) Całkowita dominacja.

72. Napisz termin techniczny używany w ludzkich grupach krwi AB0 dla IA, IB oraz i. [Delhi 2016C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: wiele alleli.

73. Gen I, który kontroluje grupy krwi ABO u ludzi, ma trzy allele, IA, IB oraz i.
(a) Ile różnych genotypów prawdopodobnie występuje w populacji ludzkiej?
(b) Ile jest prawdopodobnie obecnych fenotypów? [Dokument próbny CBSE 2016]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
(a) Sześć różnych genotypów.
(b) Cztery fenotypy.

74. Napisz współdominujące allele w grupie krwi ABO charakterystyczne dla ludzi.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: IA i IB są współdominującymi allelami.

75. Ile rodzajów fenotypów można by się spodziewać w pokoleniu F2 w krzyżówce monohybrydowej, wykazującej kodominację? [Delhi 2014]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Trzy rodzaje fenotypów.

76. Allelizm mnogi można badać tylko w populacjach. Uzasadniać. [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Chociaż gen występuje w więcej niż dwóch formach allelicznych w allelizmie mnogim, osoba może mieć tylko dwa z tych alleli, ponieważ ma tylko dwa zestawy homologicznych chromosomów, więc allelizm mnogi można badać tylko w populacji.

77. Jak zilustrowano plejotropię u Drosophila?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: U Drosophila biały kolor oczu jest związany z depigmentacją w wielu innych częściach ciała, jest to spowodowane plejotropowym działaniem pojedynczego genu.

78. Co to jest krzyż dihybrydowy?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Krzyżówka dihybrydowa to krzyżówka wykonana między osobnikami gatunku, biorąc pod uwagę dziedziczenie kontrastujących par dwóch cech.

79. AaBb został skrzyżowany z aabb. Jaki byłby stosunek fenotypowy potomstwa? Wspomnij termin używany do określenia tego rodzaju krzyża. [Dokument próbny CBSE 2010]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Stosunek fenotypowy wyniesie 1 : 1 : 1 : 1. – Jest to krzyżówka testowa.

80. Genetyk zainteresowany badaniem wariacji i wzorców dziedziczenia żywych istot woli wybierać organizmy do eksperymentów z krótszym cyklem życiowym. Podaj powód. [Delhi 2015]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: W krótkim czasie można wychować kilka (kolejnych) pokoleń, aby zbadać wzorce dziedziczenia.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Sprzężenie to zjawisko, w którym dwa lub więcej sprzężonych genów jest zawsze dziedziczonych razem, a częstotliwość ich rekombinacji w krzyżowym teście dihybrydowym jest mniejsza niż 50%.

82. W krzyżu dihybrydowym przeprowadzonym przez T.H. Morgan w Drosophila, F2 stosunek odbiegający od dihybrydy Mendla F22 stosunek. Podaj powód. [AI 2016C]
Lub
Dlaczego niektóre geny dziedziczą się razem w komórce w momencie podziału komórki? [GORĄCE]
Lub
Jeśli częstość występowania formy rodzicielskiej jest wyższa niż 25% w krzyżówce testowej dihybrydy, co to wskazuje na dwa zaangażowane geny? [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Geny wykazują sprzężenie i nie segregują niezależnie od siebie.

83. Morgan i wsp. odkryli, że nawet na tym samym chromosomie rekombinacja między niektórymi parami genów była wyższa niż między niektórymi innymi parami genów. Podaj powód tej obserwacji.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Ze względu na odległość między parami genów im większa odległość, tym większa będzie rekombinacja i odwrotnie.

84. Jeśli dwa geny znajdują się daleko od siebie na chromosomie, jak wpłynie to na częstotliwość rekombinacji? [Dokument przykładowy CBSE 2017,15]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Dwa geny będą segregować niezależnie od siebie i nastąpi 50% rekombinacji.

85. Wymień jakiekolwiek dwie cechy obecne na chromosomie X Drosophila.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: kolor oczu, kolor ciała, typ skrzydła. (każdych dwóch)

86. Wymień wkład map genetycznych w projekt genomu człowieka. [SI 2011]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Mapy genetyczne wykorzystano jako punkt wyjścia do sekwencjonowania całych genomów.

87. Czy uważasz, że prawa dziedziczenia Mendla byłyby inne, gdyby wybrane przez niego postacie znajdowały się na tym samym chromosomie? Czemu? [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Mendel nie mógłby sformułować prawa niezależnego sortowania, gdyby geny wszystkich postaci wybranych przez Mendla były obecne na tym samym chromosomie i wykazywały zjawisko sprzężenia.

88. Podaj przykład cechy poligenicznej u ludzi. [Delhi 2016C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: kolor skóry, inteligencja, wzrost (dowolny)

89. Kto po raz pierwszy zasugerował dziedziczenie wielogenowe?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Galton.

90. Podaj dwa przykłady wielogenowych dziedziczeń po roślinach.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
(i) Długość kolb kukurydzy.
(ii) Barwa jądra w pszenicy.

91. Napisz stosunek fenotypowy potomstwa F2 z krzyżówki, obejmujący cechę poligeniczną kontrolowaną przez trzy oddzielne geny.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: 1 : 6 : 15 : 20 : 15 : 6 : 1.

92. Na jakiej podstawie kolor skóry u ludzi jest uważany za poligeniczny? [AI 2015C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Kolor skóry u ludzi jest kontrolowany przez trzy różne geny, a fenotyp jest skumulowanym efektem wszystkich dominujących alleli, stąd jego dziedziczenie uważa się za wielogenowe.

93. Kto pierwszy zaobserwował chromosom X? Jak to się wtedy nazywało?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Henking po raz pierwszy zaobserwował chromosom X. Nazywało się X-body.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Wszystkie chromosomy pojedynczego organizmu, które nie są zaangażowane w określenie płci tego osobnika, nazywane są autosomami.

95. Dlaczego chromosom X nazywa się chromosomem płci?

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: Ponieważ chromosom X bierze udział w określaniu płci osobnika, nazywa się go chromosomem płci.

96. Podaj przykład, gdzie
(a) mężczyźni to XO i
(b) suczki to ZW.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
(a) Konik polny
(b) Ptactwo.

97. Zwierzę egzofan zawiera 10 chromosomów, z których jeden jest chromosomem X. Ile byłoby autosomów w kariotypie tego zwierzęcia? [GORĄCE]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: 18 autosomów.

98. Podaj przykład organizmu, który wykazuje haplodiploidalny system determinacji płci. [AI 2016C]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie: pszczoła miodna.

99. W pewnej grupie owadów niektóre mają 17 chromosomów, a inne 18. Napisz o płci tych dwóch rodzajów owadów.

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Mężczyźni mają 17 chromosomów.
– Kobiety mają 18 chromosomów.

100. Ile chromosomów posiadają trutnie pszczoły miodnej? Wymień rodzaj podziału komórek biorących udział w wytwarzaniu przez nie plemników. [SI 2015]

Odpowiedź/Wyjaśnienie

Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
– Drony mają 16 chromosomów.
– Mitoza występuje podczas produkcji plemników.

Mamy nadzieję, że podane MCQ dla biologii dla klasy 12 z odpowiedziami Rozdział 5 Zasady dziedziczenia i zmienności pomogą ci. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące CBSE Class 12 Biology Principles of Heritage and Variation MCQs Pdf, zostaw komentarz poniżej, a my skontaktujemy się z Tobą najwcześniej.


Mendelizm, powiązania i krzyżowanie (pytania i odpowiedzi wielokrotnego wyboru))

Pytania i odpowiedzi wielokrotnego wyboru

1. Mendlowskie kombinacje są spowodowane

(a) niezależny asortyment genów

Odpowiedź: (a) niezależny asortyment genów

2. Kolor niebieski u człowieka jest recesywny do koloru brązowego. Oczekiwane dzieci z małżeństwa niebieskookiej kobiety i brązowookiego mężczyzny, który miał niebieskooką matkę, to:

(c) jedna niebieskooka i jedna brązowa

Odpowiedź: (c) jedna niebieskooka i jedna brązowa

3. Organizmy rozmnażające się płciowo przyczyniają się do powstania potomstwa

(c) jedna czwarta ich genów

(d) podwoić liczbę genów

Odpowiedź: (a) połowa ich genów

4. Osobę z dwoma identycznymi członkami pary czynników genetycznych nazywamy

Odpowiedź: (d) homozygota

5. Roślina jest heterozygotyczna i jest oznaczona jako Bb, wytwarza dwa rodzaje gamet B i b. Prawdopodobieństwo zapłodnienia gametą b B lub b wynosi

Odpowiedź: (b) 1/1

6. Rośliny są uważane za prawdziwe hodowlane, gdy

(a) wszystkie rośliny pokolenia rodzicielskiego są do siebie podobne

(b) potomstwo zajmuje mniej miejsca

(c) potomstwo może wykazywać zmienność genetyczną, która może być ostatecznie wykorzystana do wyewoluowania lepszego typu

(d) potomstwo jest wolne od choroby

Odpowiedź: (a) wszystkie rośliny pokolenia rodzicielskiego są do siebie podobne

7. Używając dwóch par – wysokich i karłowatych oraz gładkich i pomarszczonych nasion zasada niezależnego doboru znaków jest dowodem

(a) obserwacja, że ​​potomstwo F1 jest wysokie

(b) pojawienie się roślin wysokich i karłowatych w stosunku 3:1, a także pojawienie się roślin o gładkich i pomarszczonych nasionach w stosunku 3:1 w populacji F2

(c) pojawienie się roślin wysokich i karłowatych w populacji F2

(d) wygląd gładkich i pomarszczonych nasion roślin, populacja F2

Odpowiedź: (b) pojawienie się roślin wysokich i karłowatych w stosunku 3:1, a także pojawienie się roślin o gładkich i pomarszczonych nasionach w stosunku 3:1 w populacji F2

8. Odsetek gamet ab produkowanych przez rodzica AaBb będzie

Odpowiedź: (b) 25

9. Dominującym genem dla wzrostu jest T, a dla żółtego koloru Y. Jeśli roślina heterozygotyczna pod względem obu cech jest samozapylona, ​​wówczas stosunek czystego homozygotycznego karła i zielonego potomstwa będzie wynosił

Odpowiedź: (d) 1/16

10. Ile par kontrastujących postaci w strąku grochu wybrał Mendel?

Odpowiedź: (a) 2

11. Krzyżówka hybrydy F1 i rodzica recesywnego daje stosunek

Odpowiedź: (b) 1:1

12. Jeśli homozygotyczna wysoka roślina męska (dominująca) zostanie skrzyżowana z homozygotyczną karłowatą rośliną męską (recesywną), genotyp bielma byłby

Odpowiedź: (c) TTt

13. Ile typów genetycznie różnych gamet będzie wytwarzanych przez heterozygotyczną roślinę o genotypie AABbCc

Odpowiedź: (b) 4

14. Okazało się później, że geny kontrolujące 7 cech grochu badane przez Mendla znajdują się na ilu chromosomach?

Odpowiedź: (b) 4

15. W krzyżówce monohybrydowej kolor czerwony kwiatu (RR) dominuje nad kolorem białym kwiatu (rr). Jaki będzie stosunek fenotypowy potomstwa ze skrzyżowania rodziców Rr x rr?

Odpowiedź: (a) 50% czerwony i 50% biały

16. Jeśli roślinę karłowatą potraktowano kwasem giberelinowym, rosła ona tak wysoka, jak czysta wysoka roślina. Jeśli ta traktowana roślina zostanie skrzyżowana z czystą wysoką rośliną, wówczas stosunek fenotypowy pokolenia F1 prawdopodobnie będzie

Odpowiedź: (d) wszystkie wysokie

17. Powszechnie obowiązującym prawem Mendla jest:

(d) prawo samodzielnego asortymentu

Odpowiedź: (c) prawo segregacji

18. Wskaźniki genotypowe i fenotypowe są takie same w

(a) krzyżówka obejmująca cechy związane z płcią

(c) krzyżówka monohybrydowa, w której homozygotyczne dominujące allele stają się letalne

Odpowiedź: (b) krzyż testowy

19. W grochu groch żółty dominuje nad groszkiem zielonym. Podaj genotyp wszystkich roślin, które mogą wytwarzać zielony groszek po skrzyżowaniu z heterozygotą.

Odpowiedź: (c) Yy i Yy

20. W krzyżówce dwuhybrydowej jaki procent potomstwa F1 uzyskuje się dla obu cech?

Odpowiedź: (b) 12,5%

21. Kiedy heterozygotyczna dominująca zostanie skrzyżowana z homozygotyczną recesywną, stosunek w następnym pokoleniu potomnym będzie wynosił

Odpowiedź: (d) 1:1

22. Prawdopodobieństwo czterech synów na parę wynosi

Odpowiedź: (c) 1/16

23. Gameta zwykle zawiera

Odpowiedź: (b) jeden allel genu

24. Dwie krzyżówki między tą samą parą genotypów lub fenotypów, w których źródła gamet są odwrócone w jednej krzyżówce, są znane jako

Odpowiedź: (b) wzajemny krzyż

25. W kodominacji hybrydy F1 pokazują

(a) zarówno postacie dominujące, jak i recesywne

(b) tylko postać dominująca

(c) tylko charakter recesywny

(d) charakter pośredni między dominującym a recesywnym

Odpowiedź: (a) zarówno postacie dominujące, jak i recesywne

26. W przypadku niepełnej dominacji w pokoleniu F2

(c) stosunek genotypu jest równy stosunkowi fenotypu

(d) nic nie można wywnioskować

Odpowiedź: (b) stosunek fenotypowy wynosi 3:1

27. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących przekreślania jest najbardziej poprawne?

(a) Jest tyle skrzyżowań nad możliwościami, ile jest genów na chromosomie.

(b) Im dalej od siebie znajdują się dwa geny na chromosomie, tym większe są szanse na ich skrzyżowanie.

(c) Największe szanse na krzyżowanie mają geny umieszczone liniowo sąsiadujące na chromosomie

(d) przejście nie następuje w odległości większej niż 5 jednostek mapy

Odpowiedź: (b) Im dalej od siebie znajdują się dwa geny na chromosomie, tym większe są szanse na ich skrzyżowanie.

28. Powiązanie zostało odkryte przez

Odpowiedź: (d) Bateson

29. Często dwa geny nie segregują niezależnie, jak przewiduje zasada niezależnego asortymentu Mendla. Jednak nawet w tak połączonych genach, połączone to nigdy nie jest kompletne, ponieważ

(b) zjawisko dominacji

(d) niektóre enzymy, które tną DNA między dwoma genami

Odpowiedź: (a) przejście przez

30. Przejście w organizmie diploidalnym jest odpowiedzialne za

(a) Rekombinacja połączonych genów

Odpowiedź: (b) Segregacja alleli

31. Parę genów można nazwać sprzężoną tylko wtedy, gdy częstotliwość ich rekombinacji w krzyżówce testowej wynosi

(a) wyższa od oczekiwanej wartości 50%

(b) niższa od oczekiwanej wartości 50%

(c) równa wartości oczekiwanej

Odpowiedź: (a) wyższa od oczekiwanej wartości 50%

32. Jaka będzie liczba grup sprzężonych w kukurydzy, jeśli ma ona 10 par chromosomów?

Odpowiedź: (b) 10

33. Geny A i B są połączone. Jaki będzie genotyp potomstwa w krzyżówce ABab i aabb?

Odpowiedź: (c) AABB i aabb

34. Kiedy klaster genów wykazuje zachowanie sprzężenia,

(a) nie pokazuj mapy chromosomów

(b) wykazują rekombinację podczas mejozy

(c) nie pokazuj niezależnego asortymentu

Odpowiedź: (c) nie pokazuj niezależnego asortymentu

35. Przejście, które skutkuje rekombinacją genetyczną w organizmach wyższych, zachodzi między

(a) dwa różne biwalenty

(b) siostrzane chromatydy biwalentu

(c) nie siostrzane chromatydy biwalentu

Odpowiedź: (c) nie siostrzane chromatydy biwalentu

36. Brak niezależnego asortymentu dwóch genów A i B u muszki owocowej Drosophila jest z powodu

Odpowiedź: (d) powiązanie

37. Zastąpienie nukleotydu purynowego nukleotydem pirymidynowym jest znane jako

Odpowiedź: (b) transwersja

38. Trisomia ma dopełnienie chromosomów

Odpowiedź: (d) 2n+1

39. Który z poniższych jest analogiem podstawowym?

Odpowiedź: (a) 5-bromouracyl

40. Pełny zestaw chromosomów odziedziczonych jako jednostka od jednego rodzica nazywa się

Odpowiedź: (a) Genom

41. Roślina, która rozsławiła Hugo De vriesa, to:

Odpowiedź: (C) Oenothera lamarckiana

42. Raphanobrassica jest przykładem

Odpowiedź: (b) allopoliploidalny

43. Datura jest klasycznym przykładem

Odpowiedź: (c) trisomia

44. Wstawienie lub usunięcie jednej podstawy powoduje

Odpowiedź: (c) mutacja przesunięcia ramki

45. Liczba fenotypów w grupie krwi AB0 wynosi

Odpowiedź: (b) 4

46. Mutacje można wywołać za pomocą

Odpowiedź: (b) promieniowanie gamma

47. Substytucja zasad spowodowana przez analogi zasad to

Odpowiedź: (a) przejście

48. Komórki rakowe są najłatwiej uszkadzane przez promieniowanie niż normalne komórki, ponieważ są:

(c) podlegające szybkiemu podziałowi

Odpowiedź: (c) podlegające szybkiemu podziałowi

49. Odżywczo dziki typ organizmu, który nie wymaga żadnego dodatkowego suplementu wzrostu, znany jest jako

Odpowiedź: (d) auksotrof

50. Jaka baza odpowiada za gorące punkty dla spontanicznych mutacji punktowych?


Pytanie 1.
Jeśli choroba genetyczna zostanie przeniesiona z fenotypowo prawidłowej, ale nosicielki kobiety tylko na część męskiego potomstwa, choroba jest
(a) autosomalny dominujący
(b) autosomalny recesywny
(c) dominujący związany z płcią
d) recesywny powiązany z płcią.
Odpowiedź:
d) recesywny powiązany z płcią.

Pytanie 2.
W anemii sierpowatej kwas glutaminowy zastępuje się waliną. Która z poniższych trójek oznacza walinę?
(a) GGG
(b) AG
(c) GA A
(d) GUG
Odpowiedź:
(d) GUG

Pytanie 3.
Osoba posiadająca genotyp IA IB wykazałaby grupę krwi jako AB. Dzieje się tak z powodu
(a) plejotropia
(b) współdominacja
(c) segregacja
d) niepełna dominacja.
Odpowiedź:
(b) współdominacja

Pytanie 4.
Rodzaj determinacji płci ZZ/ZW jest widoczny w
(a) dziobak
(b) ślimaki
(c) karaluch
(d) paw
Odpowiedź:
(d) paw

Pytanie 5.
Krzyżówka dwóch wysokich roślin spowodowała, że ​​potomstwo miało niewiele roślin karłowatych. Jakie byłyby genotypy obojga rodziców?
(a) TT i Tt
(b) Tt i Tt
(c) TT i TT
(d) Tt i It
Odpowiedź:
(b) Tt i Tt

Pytanie 6.
W krzyżówce dwuhybrydowej, jeśli uzyskasz stosunek 9:3:3:1 oznacza to, że
(a) allele dwóch genów oddziałują ze sobą
(b) jest dziedziczeniem wielogenowym
(c) jest to przypadek allelizmu wielokrotnego
(d) allele dwóch genów segregują niezależnie.
Odpowiedź:
(d) allele dwóch genów segregują niezależnie.

Pytanie 7.
Które z poniższych nie spowoduje różnic wśród rodzeństwa?
(a) Niezależny asortyment genów
(b) Przejście przez
(c) Powiązanie
(d) Mutacja
Odpowiedź:
(c) Powiązanie

Pytanie 8.
Mendel’s Prawo niezależnego asortymentu obowiązuje dla genów znajdujących się na
(a) chromosomy niehomologiczne
(b) chromosomy homologiczne
(c) pozajądrowy element genetyczny
(d) ten sam chromosom.
Odpowiedź:
(b) chromosomy homologiczne

Pytanie 9.
Czasami pojedynczy gen może wyrażać więcej niż jeden efekt. Zjawisko nazywa się
(a) wielokrotny allelizm
(b) mozaicyzm
(c) plejotropia
d) poligeniczność.
Odpowiedź:
(c) plejotropia

Pytanie 10.
W pokoleniu F2 krzyżówki dihybrydowej Mendla liczba fenotypów i genotypów jest
(a) fenotypy – 4 genotypy – 16
(b) fenotypy – 9 genotypów – 4
(c) fenotypy – 4 genotypy – 8
(d) fenotypy – 4 genotypy – 9.
Odpowiedź:
(d) fenotypy – 4 genotypy – 9.

Pytanie 11.
Barwne kontrastujące cechy w siedmiu kontrastujących parach, badane przez Mendla w grochu były
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Odpowiedź:
(c) 3

Pytanie 12.
_________ pary kontrastujących cech były badane przez Mendla w grochu.
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 10
Odpowiedź:
(b) 7

Pytanie 13.
Która z poniższych postaci nie została wybrana przez Mendla?
(a) Kształt strąka
(b) Kolor strąka
(c) Lokalizacja kwiatu
(d) Lokalizacja pod
Odpowiedź:
(d) Lokalizacja pod

Pytanie 14.
Geny, które kodują parę kontrastujących cech, są znane jako
(a) dominujące geny
(b) allele
(c) połączone geny
(d) żaden z tych
Odpowiedź:
(b) allele

Pytanie 15.
Allel recesywny jest wyrażony w
(a) tylko stan heterozygotyczny
(b) tylko stan homozygotyczny
(c) generacja F3
(d) zarówno warunki homozygotyczne, jak i heterozygotyczne.
Odpowiedź:
(b) tylko stan homozygotyczny

Pytanie 16.
Postacie pojawiające się w pierwszym pokoleniu synowskim to
(a) znaki recesywne
(b) dominujące postacie
(c) holandryczne znaki
(d) śmiercionośne postacie
Odpowiedź:
(b) dominujące postacie

Pytanie 17.
Jaki będzie rozkład cech fenotypowych w pierwszym pokoleniu potomnym po krzyżówce homozygotycznej samicy z heterozygotycznym samcem dla pojedynczego locus?
(a) 3 : 1
(b) 1 : 2 : 1
(c) 1 : 1
(d) Żadne z tych
Odpowiedź:
(c) 1 : 1

Pytanie 18.
W krzyżówce monohybrydowej między dwoma osobnikami heterozygotycznymi procent czystych osobników homozygotycznych uzyskanych w F1 pokolenie będzie
a) 25 %
b) 50 %
c) 75 %
d) 100 %
Odpowiedź:
b) 50 %

Pytanie 19.
Jakie jest prawdopodobieństwo wytworzenia potomstwa karłowatego w krzyżówce między dwoma heterozygotycznymi wysokimi roślinami grochu?
(a) Zero
b) 50 %
c) 25 %
d) 100 %
Odpowiedź:
c) 25 %

Pytanie 20.
Która z poniższych krzyżówek da rośliny grochu wysokiego i karłowego w tych samych proporcjach ?
(a) TT × tt
(b) Tt × tt
(c) TT × Tt
(d) tt × tt
Odpowiedź:
(b) Tt × tt

Pytanie 21.
Która z poniższych odpowiedzi jest niepoprawna w odniesieniu do określania płci typu ZW – ZZ?
(a) Występuje u ptaków i niektórych gadów.
(b) Kobiety są homogametyczne, a mężczyźni heterogametyczne.
(c) u potomstwa uzyskuje się stosunek płci 1:1.
(d) Wszystkie te
Odpowiedź:
(b) Kobiety są homogametyczne, a mężczyźni heterogametyczne.

Pytanie 22.
Para ma sześć córek. Jaka jest możliwość, że następnym razem będą mieli dziewczynę?
a) 10 %
b) 50 %
c) 90 %
d) 100 %
Odpowiedź:
b) 50 %

Pytanie 23.
Liczba autosomów obecnych w komórkach wątroby ludzkiej kobiety wynosi
(a) 22 autosomów
(b) 22 pary
(c) 23 autosomy
(d) 23 pary
Odpowiedź:
(b) 22 pary

Pytanie 24.
Haplodiploidalność znajduje się w
(a) koniki polne i karaluchy
(b) ptaki i gady
(c) motyle i ćmy
d) pszczoły miodne, mrówki i osy.
Odpowiedź:
d) pszczoły miodne, mrówki i osy.

Pytanie 25.
Na szybkość mutacji wpływa
(a) temperatura
(b) Promieniowanie rentgenowskie
(c) promienie gamma
(d) wszystkie z nich.
Odpowiedź:
(d) wszystkie z nich.

Pytanie 26.
Dwa lub więcej niezależnych genów obecnych na różnych chromosomach, które determinują prawie ten sam fenotyp, nazywa się
(a) dodatkowe geny
(b) geny komplementarne
(c) zduplikowane geny
d) żaden z nich.
Odpowiedź:
(c) zduplikowane geny

Pytanie 27.
Wybierz niepoprawne stwierdzenie dotyczące analizy rodowodowej.
(a) Pełne symbole pokazują osoby nie dotknięte chorobą.
(b) Proband to osoba, od której zaczyna się historia przypadku.
(c) Jest przydatny dla doradców genetycznych.
(d) Jest to analiza cech kilku pokoleń rodziny.
Odpowiedź:
(a) Pełne symbole pokazują osoby nie dotknięte chorobą.

Pytanie 28.
Aby określić genotyp wysokiej rośliny F2 pokolenie, Mendel skrzyżował tę roślinę z rośliną karłowatą. Ten krzyż reprezentuje
(a) krzyż testowy
(b) krzyż z tyłu
(c) wzajemny krzyż
(d) krzyżówka dwuhybrydowa.
Odpowiedź:
(a) krzyż testowy

Pytanie 29.
Które z poniższych jest krzyżem testowym?
(a) TT × TT
(b) Tt × Tt
(c) tt × tt
(d) Tt × tt
Odpowiedź:
(d) Tt × tt

Pytanie 30.
Mendal sformułował prawo czystości gamet na podstawie:
(a) krzyż monohybrydowy
(b) krzyż dihybrydowy
(c) krzyż testowy
(d) krzyż z tyłu.
Odpowiedź:
(a) krzyż monohybrydowy

Pytanie 31.
Dziedziczenie koloru kwiatów w Antirrhinum (kwiaty psa) jest przykładem
(a) niepełna dominacja
(b) współdominacja
(c) allele wielokrotne
d) połączenie.
Odpowiedź:
(a) niepełna dominacja

Pytanie 32.
W Antirrhinum (kwiaty psa), stosunek fenotypowy w F2 pokolenie dla dziedziczenia koloru kwiatu byłoby
(a) 3 : 1
(b) 1 : 2 : 1
(c) 1 : 1
(d) 2 : 1
Odpowiedź:
(b) 1 : 2 : 1

Pytanie 33.
Stosunek fenotypowy i genotypowy jest podobny w przypadku
(a) całkowita dominacja
(b) niepełna dominacja
(c) nad dominacją
(d) epistaza.
Odpowiedź:
(b) niepełna dominacjac

Pytanie 34.
Jaka może być grupa krwi potomstwa, gdy oboje rodzice mają grupę krwi AB?
(a) tylko AB
(b) A, B i AB
(c) A, B, AB i O
(d) Tylko A i B
Odpowiedź:
(b) A, B i AB

Pytanie 35.
Dziedziczenie dereszowatej sierści u bydła jest przykładem
(a) niepełna dominacja
(b) współdominacja
(c) wielokrotny allelizm
(d) żaden z tych
Odpowiedź:
(b) współdominacja

Pytanie 36.
Grupowanie krwi ABO u ludzi przytacza przykład
(a) niepełna dominacja
(b) współdominacja
(c) wielokrotny allelizm
(d) oba
(b) i (c)
Odpowiedź:
(b) i (c)

Pytanie 37.
U myszy Y jest dominującym allelem dla żółtego futra, a y jest allelem recesywnym dla szarego futra. Ponieważ Y jest śmiertelne, gdy homozygota, wynik krzyżowania Yy × Yy będzie
(a) 3 żółte: 1 szary
(b) 2 żółte : 1 szare
(c) 1 żółty : 1 szary
(d) 1 żółty : 2 szary
Odpowiedź:
(b) 2 żółte : 1 szare

Pytanie 38.
Ile typów gamet może wytworzyć organizm diploidalny, który jest heterozygotyczny pod względem 4 loci?
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 32
Odpowiedź:
(c) 16

Pytanie 39.
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna dla warunku, w którym roślina YyRr jest krzyżowana z podwójnym rodzicem recesywnym?
(a) 9 : 3 : 3 : 1 tylko dla fenotypów
(b) stosunek 9:3:3:1 tylko genotypów
(c) tylko stosunek fenotypów 1 : 1 : 1 : 1
(d) stosunek fenotypów do genotypów 1 : 1 : 1 : 1
Odpowiedź:
(d) stosunek fenotypów do genotypów 1 : 1 : 1 : 1

Pytanie 40.
Prawo samodzielnego asortymentu można wyjaśnić za pomocą
(a) dwuhybrydowy
(b) krzyż testowy
(c) krzyż z tyłu
(d) krzyż monohybrydowy
Odpowiedź:
(a) dwuhybrydowy

Pytanie 41.
Praca Mendla’ została ponownie odkryta przez trzech naukowców w tym roku
(a) 1865
(b) 1900
(c) 1910
(d) 1920
Odpowiedź:
(b) 1900

Pytanie 42.
Którzy trzej naukowcy niezależnie odkryli na nowo pracę Mendla?
(a) Avery, McLeod, McCarty
(b) Sutton, Morgan i Bridges
(c) Bateson, Punnet i Bridges
d) de Vries, Correns i Tschemark
Odpowiedź:
d) de Vries, Correns i Tschemark

Pytanie 43.
Chromosomalną teorię dziedziczenia podał
(a) Morgan i inni
(b) Sutton i Boveri
(c) Hugo deVries
(d) Gregor J. Mendel
Odpowiedź:
(b) Sutton i Boveri

Pytanie 44
Eksperymentalna weryfikacja ‘chromosomalnej teorii dziedziczenia’ została wykonana przez
(a) Sutton i Boveri
(b) Morgan i inni
(c) Henking
(d) Karla Corrensa.
Odpowiedź:
(b) Morgan i inni

Pytanie 45.
Geny znajdujące się bardzo blisko siebie na tym samym chromosomie mają tendencję do przekazywania razem i są nazywane jako
(a) allelomorfy
(b) identyczne geny
(c) połączone geny
(d) geny recesywne
Odpowiedź:
(c) połączone geny

Pytanie 46.
Co jest prawdą o skrzyżowaniu połączonych genów?
(a) Zakaz przejścia w ogóle
(b) Wysoki odsetek przekroczeń
(c) Prawie żadne przejście przez
(d) Żadne z tych
Odpowiedź:
(c) Prawie żadne przejście przez

Pytanie 47.
Mapy chromosomowe/mapy genetyczne zostały po raz pierwszy przygotowane przez
(a) Sutton i Boveri (1902)
(b) Bateson i Punnet (1906)
(c) Morgan (1910)
d) pomocnik (1911)
Odpowiedź:
d) pomocnik (1911)

Pytanie 48.
Odległość między genami jest mierzona przez
(a) angstrem
(b) jednostka mapy
(c) Jednostka Dobsona
(d) milimetr
Odpowiedź:
(c) Jednostka Dobsona

Pytanie 49.
Która z poniższych opcji jest odpowiednia do eksperymentu na sprzężeniu?
(a) aaBB x aaBB
(b) AABB x aabb
(c) AaBb x AaBb
(d) AAbb x AaBB
Odpowiedź:
(b) AABB x aabb

Pytanie 50.
Prawo niezależnego asortymentu Mendla nie jest prawdziwe dla genów, które znajdują się blisko siebie
(a) ten sam chromosom
(b) chromosomy niehomologiczne
(c) chromosom X
(d) autosomy
Odpowiedź:
(a) ten sam chromosom

Pytanie 51.
Gdyby powiązanie było znane w czasach Mendla, to którego z poniższych praw nie byłby w stanie wyjaśnić?
(a) Prawo dominacji
(b) Prawo samodzielnego asortymentu
(c) Prawo segregacji
(d) Prawo czystości gamet
Odpowiedź:
(b) Prawo samodzielnego asortymentu

Pytanie 52.
Które z poniższych są przyczynami sukcesu Mendla’?
(i) Stosowanie czystych linii lub czystych odmian hodowlanych
(ii) Rozważanie jednego znaku na raz
(iii) Prowadzenie rejestrów statystycznych eksperymentów
(iv) Znajomość powiązań i niepełnej dominacji
(a) (i) i (ii) tylko
(b) (i), (ii) i (iii)
(c) tylko (i) i (iv)
(d) (ii), (iii) i (iv)
Odpowiedź:
(b) (i), (ii) i (iii)

Pytanie 53.
Typ determinacji płci XO i typ determinacji płci XY są przykładami
(a) męska heterogamia
(b) heterogamia kobiet
(c) męska homogamia
(d) zarówno (b) i (c)
Odpowiedź:
(a) męska heterogamia

Pytanie 54.
Konik polny jest przykładem determinacji płciowej typu XO, w której występują samce
(a) jeden chromosom X
(b) jeden chromosom Y
(c) dwa chromosomy X
(d) brak chromosomu X
Odpowiedź:
(a) jeden chromosom X

Pytanie 55.
W XO rodzaj determinacji płci
(a) samice wytwarzają dwa różne rodzaje gamet
(b) samce produkują dwa różne rodzaje gamet
(c) samice produkują gamety z chromosomem Y
(d) samce produkują gamety z chromosomem Y.
Odpowiedź:
(b) samce produkują dwa różne rodzaje gamet

Pytanie 56.
Jeśli oboje rodzice są nosicielami talasemii, która jest chorobą autosomalną recesywną, jakie są szanse na zajście w ciążę chorego dziecka?
a) 25 %
b) 100 %
(c) Bez szans
d) 50 %
Odpowiedź:
a) 25 %

Pytanie 57.
Wybierz chorobę, która jest wywoływana przez recesywne geny autosomalne w warunkach homozygotycznych.
(a) Alkaptonuria
(b) Albinizm
(c) Mukowiscydoza
(d) Wszystkie te
Odpowiedź:
(d) Wszystkie te

Pytanie 58.
Która z poniższych cech jest kontrolowana przez dominujące geny autosomalne?
(a) Polidaktylia
(b) pląsawica Huntingtona’
c) Degustacja PTC (fenylotiokarbamidu)
(d) Wszystkie te
Odpowiedź:
(d) Wszystkie te

Pytanie 59.
Niepowodzenie segregacji chromatyd podczas podziału komórki skutkuje uzyskaniem lub utratą chromosomów, nazywa się to as
(a) euploidia
(b) monoploidalność
(c) aneuploidia
(d) poliploidia
Odpowiedź:
(c) aneuploidia

Pytanie 60.
Trisomia jest reprezentowana przez
(a) (2n – 1)
(b) (2n – 2)
(c) (2n + 2)
(d) (2n + 1)
Odpowiedź:
(d) (2n + 1)

Pytanie 61.
Mongolizm to choroba genetyczna, która jest spowodowana obecnością dodatkowej liczby chromosomów
(a) 20
(b) 21
(c) 17
(d) 23
Odpowiedź:
(b) 21

Pytanie 62.
Zespół Klinefeltera’s charakteryzuje się kariotypem
(a) XYY
(b) XO
(c) XXX
(d) XXY
Odpowiedź:
(d) XXY

Pytanie 63.
Ta nieprawidłowość występuje z powodu monosomii (2n – 1) osobnik ma 2n = 45 chromosomów z genotypem 44 + XO.
(a) Zespół Edwarda’s
(b) Zespół Downa’s
(c) Zespół Turnera’s
(d) Zespół Klinefeltera’s
Odpowiedź:
(c) Zespół Turnera’s

Pytanie 64.
Kobiety z zespołem Turnera’s mają
(a) mała macica
(b) podstawowe jajniki
(c) niedorozwinięte piersi
(d) wszystkie z nich.
Odpowiedź:
(d) wszystkie z nich.

Pytanie 65.
Wszystkie geny zlokalizowane na tym samym chromosomie
(a) tworzą różne grupy w zależności od ich względnej odległości
(b) tworzą jedną grupę sprzężoną
(c) nie będzie z żadnej grupy powiązań
(d) tworzą interaktywne grupy, które wpływają na fenotyp.
Odpowiedź:
(b) tworzą jedną grupę sprzężoną

Pytanie 66.
Stany kariotypu 2n±l i 2n+2 nazywamy
(a) aneuploidia
(b) poliploidia
(c) allopoliploidalność
(d) monosomia.
Odpowiedź:
(a) aneuploidia

Pytanie 67.
Odległość między genami a procentem recontbfnatidnshows
(a) bezpośredni związek
(b) odwrotna zależność
(c) równoległy związek
(d) brak związku.
Odpowiedź:
(a) bezpośredni związek

Mamy nadzieję, że podane MCQ dla biologii dla klasy 12 z odpowiedziami Rozdział 5 Zasady dziedziczenia i zmienności pomogą ci. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące CBSE Class 12 Biology Principles of Heritage and Variation MCQs Pdf, zostaw komentarz poniżej, a my skontaktujemy się z Tobą najwcześniej.


Biology Question Bank - 69 MCQs na temat "Mendelian & # 038 post-mendlowskiej genetyki" - odpowiedział!

69 pytań z odpowiedziami i wyjaśnieniami na temat genetyki mendlowskiej i postmendlowskiej dla studentów biologii.

1. Co przyczynia się do sukcesu Mendla?

(a) jakościowa analiza danych

Źródło obrazu: upload.wikimedia.org

(b) obserwacja odrębnych cech dziedzicznych

(c) jego wiedza biologiczna

(d) rozpatrywanie jednego znaku na raz.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

1. lit. c): Rozważanie jednej postaci na raz przyczynia się do sukcesu Mendla. Wkład Mendel’ był wyjątkowy ze względu na jego metodologiczne podejście do określonego problemu, użycie jednoznacznych zmiennych i zastosowanie matematyki (statystyki) do tego problemu. Korzystając z roślin grochu i metod statystycznych, Mendel był w stanie wykazać, że cechy zostały przekazane z każdego rodzicielskiego dziedziczenia genów.

2. Dwa połączone geny a i b wykazują 20% rekombinację, osobniki z krzyżówki dwuhybrydowej między ++/+ + x ab/ab wykazują gamety

(c) ++ 40 : ab 40 : + a 10 : + b : 10

(d) ++ 30 : ab 30 : + a 20 : + b : 20

Odpowiedź i wyjaśnienie:

2.c): Dwa połączone geny aib wykazują 20% rekombinację. Osobniki krzyżówki dwuhybrydowej między + +/+ + x ab/ab powinny wykazywać gamety + + 40 : + a 10 : + b : 10

3. Normalny zielony samiec Kukurydzy jest skrzyżowany z samicą albinosem. Potomstwo jest albinosem, ponieważ

(a) cecha albinizmu jest dominująca

(b) albinosy mają biochemiczne niszczenie plastydów pochodzących od zielonego samca

(c) plastydy są dziedziczone po rodzicach płci żeńskiej

d) zielone plastydy męskiego musu. zmutowane.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

c): normalny zielony samiec jest skrzyżowany z samicą albinos. Potomstwo jest albinosem, ponieważ plastydy są dziedziczone po rodzicach płci żeńskiej.

4. tt łączy się z Tt. Co będzie charakterystyczne dla potomstwa?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

4. b): Kiedy tt kojarzy się z Tt, cechy potomstwa będą recesywne w 50%. Podczas kojarzenia tt i Tt 50% osobników jest recesywnych, a 50% hamuje heterozygotyczne cechy dominujące.

5. Układ grup krwi ABO jest spowodowany

(a) Dziedziczenie wieloczynnikowe

Odpowiedź i wyjaśnienie:

5. lit. c): Układ grup krwi ABO jest spowodowany wielokrotnym allelizmem. Gen może mieć więcej niż dwa allele lub allelomorfy, które mogą być wyrażane przez mutację w dzikiej postaci na więcej niż jeden sposób. Te allele lub allelomorfy tworzą serię wielu alleli. Sposób dziedziczenia w przypadku wielu alleli nazywa się allelizmem wielokrotnym. Dobrze znanym i najprostszym przykładem allelizmu wielokrotnego jest dziedziczenie grup krwi ABO u ludzi. W populacji ludzkiej znaleziono 3 różne allele dla tej postaci – I A I B i 1°. Osoba ma tylko dwa z tych trzech alleli i można określić grupę krwi.

6. W krzyżówce genetycznej z epistazą recesywną F2 stosunek fenotypowy byłby

Odpowiedź i wyjaśnienie:

6. lit. c): W krzyżówce genetycznej z recesywną epistazą F2 stosunek fenotypowy wynosiłby 9:3:4. Recesywną epistazę ilustruje kolor sierści myszy, kolor sierści jest określany przez parę A/a, recesywny allel b jest epistatyczny nad A/a. Zatem w obecności bb zarówno A, jak i aa dają ten sam fenotyp (albinos). F2 stosunek wynosi zazwyczaj 9:3:4.

7. Powstanie skrzyżowanie AaBB i aaBB

Odpowiedź i wyjaśnienie:

7. a): Skrzyżowanie AaBB i aaBB utworzy 1 AaBB : 1 aaBB. Krzyżując, AaBB x aaBB daje 50% osobników mających genotyp AaBB i 50% osobników mających genotyp aaBB.

8. RR (czerwony) Antirrhinum skrzyżowano z białym (WW). Potomstwo RW jest różowe. To jest przykład

Odpowiedź i wyjaśnienie:

8.(b): RR (czerwony) Antirrhinum jest skrzyżowany z białym (ww). Potomstwo RW jest różowe. To przykład niepełnej dominacji. Niepełną dominację można zdefiniować jako częściową ekspresję obu alleli u heterozygoty, tak że fenotyp jest pośredni między fenotypami homozygot.

W roślinach takich jak lwia paszcza (Antirrhinum majus), gdy roślina o czerwonych kwiatach (RR) jest skrzyżowana z rośliną o białych (it) kwiatach, kwiaty F, rośliny są krzyżowane ze sobą, F2 pokolenie wykazywało rośliny o czerwonych (RR), różowych (Rr) i białych (rr) kwiatach w stosunku 1:2:1. Dominacja wydawała się więc częściowa lub niepełna.

9. Allel, który nie jest w stanie wyrazić swojego działania w obecności innego, nazywa się

Odpowiedź i wyjaśnienie:

9. lit. d): Allel, który nie jest w stanie wyrazić swojego działania w obecności innego, nazywany jest recesywnym. Członek pary alleli, który nie wykazuje wpływu na fenotyp w obecności innego allelu. Jest oznaczony małą literą.

10. Niebieski kolor oczu jest recesywny do brązowego. Brązowooki mężczyzna, którego matka była niebieskooka, poślubia niebieskooką kobietę. Dzieci będą

(a) zarówno niebieskookie, jak i brązowe oczy 1 : 1

(d) niebieskooka i brązowooka 3:1.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

10 a): Kolor oczu niebieski jest recesywny do koloru brązowego. Brązowooki mężczyzna, którego matka była niebieskooka, poślubia niebieskooką kobietę. Dzieci powinny mieć zarówno niebieskie, jak i brązowe oczy 1:1. Brązowooki mężczyzna będzie miał genotyp Bb, a jego żona bb. Stąd Bb x bb = Bb: bb. Stąd stosunek ten wynosi 1 : 1.

11. Stan dihybrydowy to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

11. lit. d): Warunek dihybrydowy to TtRr. Choroby dihybrydowe obejmują jednoczesne dziedziczenie dwóch par czynników lub genów mendlowskich.

12. Ostatnie prawo Mendla’ to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

12.(c): Ostatnie prawo Mendla’ to niezależny asortyment. Zasada niezależnego sortowania mówi, że gdy dwie jednostki różnią się od siebie dwiema lub więcej parami czynników, dziedziczenie jednej pary jest zupełnie niezależne od dziedziczenia eterów.

13. Pierwszym genetykiem/ojcem genetyki był

Odpowiedź i wyjaśnienie:

13.(b): Australijski mnich Gregor Mendel rozwinął swoją teorię dziedziczenia. Sformułował prawo dziedziczności. Dlatego nazywany jest ‘ojcem genetyki’.

14. Kontrastujące pary czynników w krzyżach Mendla nazywamy

Odpowiedź i wyjaśnienie:

14.(b): Kontrastujące pary czynników w krzyżówkach mendlowskich nazywane są allelomorfami. Allele lub allelomorfy to różne formy genu, mające to samo miejsce na chromosomach homologicznych i podlegające dziedziczeniu mendlowskiemu (alternatywnemu).

15. Wiele alleli kontroluje dziedziczenie

Odpowiedź i wyjaśnienie:

15. lit. d): Układ grup krwi ABO jest spowodowany wielokrotnym allelizmem. Gen może mieć więcej niż dwa allele lub allelomorfy, które mogą być wyrażane przez mutację w dzikiej postaci na więcej niż jeden sposób.

Te allele lub allelomorfy tworzą serię wielu alleli. Sposób dziedziczenia w przypadku wielu alleli nazywa się allelizmem wielokrotnym. Dobrze znanym i najprostszym przykładem allelizmu wielokrotnego jest dziedziczenie grup krwi ABO u ludzi. W populacji ludzkiej znaleziono 3 różne allele dla tej postaci – I A I B i 1°. Osoba ma tylko dwa z tych trzech alleli i można określić grupę krwi.

16. Mężczyzna z grupy krwi A poślubia kobiety z grupy krwi AB. Jaki typ potomstwa wskazuje, że człowiek jest heterozygotą A?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

16. lit. d): I A I° x 1 A I B daje nam następujące genotypy I A I A , I° I B , I A I B . Stąd, gdy mężczyzna z grupy krwi A poślubia kobietę z grupy krwi AB, potomstwo B wskazuje, że mężczyzna jest heterozygotą A.

17. Organizm z dwoma identycznymi allelami to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

17 lit. d): Organizm z dwoma identycznymi allelami jest homozygotyczny. Homozygoty mają identyczne geny w tym samym locus na każdym elemencie pary homologicznych/chromosomów.

18. Segregacja czynników mendlowskich (brak powiązania, brak krzyżowania) występuje podczas

Odpowiedź i wyjaśnienie:

18. a): Segregacja czynników Mendlowskich (brak połączenia, brak krzyżowania) zachodzi podczas anafazy I. W anafazie I zachodzi rzeczywista segregacja, ale dwa podobne allele występują w chromosomie diad, które rozdzielają się w anafazie II.

19. W skrzyżowaniu AABB x aabb stosunek F2 genotypy między AAABB, AaBB, Aabb i aabb byłyby

Odpowiedź i wyjaśnienie:

19 lit. c): W krzyżówce między AABB x aabb, stosunek genotypów F2 między AABB, AaBB, Aabb i aabb wynosiłby 1:2:2:1. Genotyp jest genetycznym składem osobnika. Może to odnosić się tylko do jednej cechy lub może odnosić się do kombinacji wielu lub wszystkich cech osobników.

20. Para genów ukrywa efekt innej. Zjawisko to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

20. a): Para genów ukrywa efekt innej. Zjawiskiem jest epistaza. Kiedy jeden gen modyfikuje lub maskuje działanie innego genu. Jest to znane jako epistaza i może powodować niezwykłe proporcje w krzyżówkach genetycznych. Gen, który może przesłonić ekspresję drugiego, to gen epistazy, a drugi, który zostaje zamaskowany, to gen hipostatyczny.

21. Allel jest dominujący, jeśli jest wyrażony w

(a) stany zarówno homozygotyczne, jak i heterozygotyczne

(c) kombinacja heterozygotyczna

Odpowiedź i wyjaśnienie:

21. a): Allel jest dominujący, jeśli jest wyrażany w obu stanach homozygotycznych. Dominujące allele wyrażają się zarówno w stanie homozygotycznym, jak i heterozygotycznym. Jest oznaczony wielką literą.

22. Dziecko z grupy O ma ojca z grupy B. Genotyp ojca będzie

Odpowiedź i wyjaśnienie:

22. lit. d): Dziecko z grupy O ma ojca z grupy B. Genotypem ojca będzie I B I°. Genotyp dziecka to I°I° (recesywny). Stąd genotypem ojca może być tylko I B I°.

23. Mendel badał dziedziczenie siedmiu par cech grochu, które mogą mieć 21 możliwych kombinacji.

Jeśli powiedzą ci, że w jednej z tych kombinacji niezależny asortyment nie jest obserwowany w późniejszych badaniach, twoja reakcja będzie

(a) zasada niezależnego asortymentu może być błędna

(b) Mendel mógł nie studiować wszystkich kombinacji

d) późniejsze badania mogą być błędne.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

23.b): Prawo niezależnego asortymentu mówi, że gdy dwie jednostki różnią się od siebie dwiema lub więcej parami czynników, dziedziczenie jednej pary jest całkiem niezależne od dziedziczenia innych. Prawo niezależnego asortymentu stosuje się tylko do tych czynników lub genów, które znajdują się na różnych chromosomach.

24. Dziedzictwo wielogenowe u ludzi to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

24. a): Wielogenowym dziedzictwem u ludzi jest kolor skóry. Dziedziczenie poligeniczne lub ilościowe występuje, gdy kilka genów zajmujących różne loci na tych samych homologicznych parach chromosomów rządzi jednym pasmem. Dziedziczenie koloru u człowieka jest przykładem dziedziczenia wielogenowego. Obecność barwnika melaniny w kolorze skóry. Im więcej pigmentu, tym ciemniejsza jest skóra.

25. Dwa dominujące geny niealleliczne są oddalone od siebie o 50 jednostek mapy. Połączenie jest

Odpowiedź i wyjaśnienie:

25. lit. d): Dwa dominujące geny niealleliczne są oddalone od siebie o 50 jednostek mapy. Połączenie jest nieobecne/niekompletne. Mapowanie chromosomów opiera się na fakcie, że geny są ułożone liniowo w chromosomie, a częstotliwość krzyżowania jest wprost proporcjonalna do odległości między dwoma genami. Dominujące geny wykazują układ cis. Przy 50 jednostkach mapy cis jest zamienione na trans i na odwrót, stąd nie ma stałego połączenia.

26. W normalnej parze połowa synów ma hemofilię, a połowa córek jest nosicielkami. Gen znajduje się na

(c) jeden chromosom X matki

(d) oba chromosomy X matki.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

26.c): Z normalnej pary połowa synów ma hemofilię, a połowa córek jest nosicielami. Gen znajduje się na jednym chromosomie X matki. Krzyżówka pomiędzy nosicielką hemofilną X h X a normalnym mężczyzną dałaby 50% synów będących nosicielami, a 50% córek jest nosicielami.

27. Które z poniższych jest odpowiednie do eksperymentu na sprzężeniu?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

27.b): AABB x aabb nadaje się do eksperymentów na sprzężeniu. Powiązanie to tendencja do dziedziczenia pewnych genów razem, ponieważ znajdują się na tym samym chromosomie. Tak więc rodzicielskie kombinacje cech występują częściej u potomstwa niż nierodzicielskie.

28. Pan Kapoor ma autosomalną parę genów Bb i allel d sprzężony z płcią. Jaka powinna być proporcja Bd w plemnikach?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

28.c): Genotypem pana Kapoora będzie Bbd, stąd jedna czwarta plemników będzie miała Bd.

29. Spośród obojga normalnych rodziców prawdopodobieństwo, że dziecko płci męskiej stanie się ślepe na kolory jest

(b) możliwe tylko wtedy, gdy wszyscy czterej dziadkowie mieli normalny wzrok

(c) możliwe tylko wtedy, gdy matka ojca była ślepa na kolory

(d) możliwe tylko wtedy, gdy ojciec matki był daltonistą.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

29. lit. d): W przypadku obojga normalnych rodziców, szansa, że ​​dziecko płci męskiej stanie się daltonistką, jest możliwa tylko wtedy, gdy ojciec matki był daltonistą. Jest to przykład dziedziczenia krzyżowego. Jeżeli dokonuje się krzyżowania między dwiema płciami różniącymi się pewnymi cechami, w taki sposób, że charakter jednej płci pozostaje ukryty w płci przeciwnej pokolenia F, ale jest przekazywany tej samej płci w pokoleniu F, to jest mówi się, że wykazuje dziedziczenie krzyżowe.

30. Zjawisko, w którym allel jednego genu tłumi aktywność allelu innego genu, znane jest jako

Odpowiedź i wyjaśnienie:

30. a): Epistaza to zjawisko, w którym gen tłumi ekspresję fenotypową genu nonal leiic. W tego typu interakcji jeden gen maskuje lub zmienia

Wpływ innego genu. To odpowiednik dominacji. Podczas gdy dominacja działa na poziomie między allelicznym, ale międzygenowym, epistaza działa na poziomie międzygenowym.

31. Gdy dwa loci genetyczne wytwarzają identyczne fenotypy w pozycji cis i trans, uważa się je za

Odpowiedź i wyjaśnienie:

31.c): E.B. Lewis w 1951 zgłosił ze skrzyżowania much o oczach morelowych i białookich w Drosophila, uzyskał F1 o pośrednim kolorze oczu. W F2oczekiwał segregacji tylko dla moreli i bieli, ale odzyskał bardzo niską frekwencję typu dzikiego. Ponieważ allele te zachowywały się jak nieallele, Lewis wolał nazywać je pseudoallelami, a zjawisko pseudoalelizmem.

W pseudoallelizmie w pozycji cis oba zmutowane allele znajdują się na jednym chromosomie. Więc drugi chromosom będzie normalny i będzie w stanie wytworzyć wynik końcowy. Ale w pozycji trans sekwencja etapów zaangażowanych w syntezę zostanie przerwana z powodu mutacji na jednym z dwóch homologicznych chromosomów, prowadząc w ten sposób do zmutowanego fenotypu.

32. Kiedy dwa dominujące, niezależnie sortujące się geny reagują ze sobą, nazywa się je

Odpowiedź i wyjaśnienie:

32.b): Geny komplementarne to te geny niealleliczne, które niezależnie wykazują podobny efekt, ale gdy występują razem w formie dominującej, wytwarzają nową cechę. Geny uzupełniające to para genów nieallelicznych, z których jeden wytwarza swój efekt niezależnie w stanie dominującym, podczas gdy dominujący allel drugiego genu nie ma żadnego niezależnego efektu, ale jest w stanie zmodyfikować działanie tego pierwszego w celu wytworzenia nowej cechy. Zduplikowane geny to niezależne geny wywołujące ten sam lub podobny efekt.

33. Pokazują poligeniczne geny

Odpowiedź i wyjaśnienie:

33. lit. c): Poligeny są również nazywane wieloczynnikami. Poligen to gen o indywidualnie niewielkim wpływie na fenotyp, który oddziałuje z innymi poligenami kontrolującymi ten sam charakter, powodując ciągłą zmienność ilościową typową dla takich cech, jak wzrost, waga i kolor skóry.

34. Mucha owocowa jest heterozygotyczna pod względem genów sprzężonych z płcią, po skojarzeniu z normalną samicą muszki owocowej chromosom specyficzny dla samca wejdzie do komórki jajowej w proporcji

Odpowiedź i wyjaśnienie:

34.c): Samica Drosophila posiada dwa homomorficzne chromosomy płci (XX), a samiec Drosophila zawiera dwa heteromorficzne chromosomy płci (XY). Różnicowy lub niehomologiczny region chromosomu Y jest w większości heterochromatyczny. Rodzic żeński produkuje tylko jeden rodzaj jaj (22 + X).

Rodzic płci męskiej wytwarza dwa rodzaje gamet (22+Y) i (22+X). Są produkowane w równych proporcjach. Ponieważ te dwa rodzaje plemników są produkowane w równych proporcjach, szanse na uzyskanie muchy samca lub samicy w danym skojarzeniu są równe.

35. Ile różnych typów genetycznie różnych gamet będzie produkowanych przez heterozygotyczną roślinę o genotypie AABbCc?

36. Przejście w organizmie diploidalnym jest odpowiedzialne za

(b) rekombinacja połączonych alleli

Odpowiedź i wyjaśnienie:

36.b): Crossing over to wzajemna wymiana segmentów między chromatydami nie siostrzanymi pary homologicznych chromosomów. Powoduje rekombinację genów.

Chromatydy inne niż siostrzane, w których zachodzi wymiana segmentów, są znane jako cross-over lub rekombinanty, podczas gdy inne chromatydy, które nie biorą udziału w wymianie segmentów, są nazywane typami noncrossover lub rodzicielskimi. Pojedyncze skrzyżowanie w jednym punkcie między dwiema chromatydami niesiostrymi, w wyniku czego powstają dwa typy skrzyżowania i dwa typy rodzicielskie. Podwójne przecięcie w dwóch punktach w tetradzie chromatyd.

37. Gdyby Mendel zbadał siedem cech przy użyciu rośliny z 12 chromosomami zamiast 14, w jaki sposób jego interpretacja byłaby inna?

(a) nie odkryłby prawa niezależnego asortymentu

(b) odkryłby związek seksualny

(c) mógł zmapować chromosom

(d) odkryłby mieszanie lub niepełną dominację.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

37.(a): Zgodnie z zasadą niezależnego sortowania, dwa czynniki każdej cechy dobierają się losowo i niezależnie od czynników innych cech w czasie mejozy i zostają losowo lub niezależnie przegrupowane u potomstwa. Zasada niezależnego asortymentu ma zastosowanie tylko do tych czynników lub genów, które występują na różnych chromosomach. Chromosomy mają setki genów, które wykazują powiązane dziedziczenie lub sprzężenie. Połączenie to zjawisko polegające na tym, że pewne geny (obecne na tym samym chromosomie) pozostają razem i są dziedziczone przez pokolenia. Siedem cech, które wybrał Mendel, było obecnych na 14 chromosomach, więc nie wykazywały sprzężenia, ale gdyby były obecne na 12 chromosomach, wykazywałyby sprzężenie i zasada niezależnego asortymentu nie zostałaby odkryta.

38. Kiedy pojedynczy gen wpływa na więcej niż jedną cechę, nazywa się to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

38.b): Zdolność genu do wywierania wielu efektów fenotypowych, ponieważ wpływa na wiele cech jednocześnie, jest znana jako pleiotrofia. Zjawisko, w którym gen tłumi ekspresję fenotypową genu nieallelicznego, nazywa się epistazą.

39. W hybrydyzacji Tt x tt daje początek potomstwu ratio

40. Para genów ukrywa efekt innego genu. Zjawisko nazywa się

Odpowiedź i wyjaśnienie:

40. lit. c): Epistaza to zjawisko tłumienia ekspresji fenotypowej genu przez gen niealleliczny, który wykazuje swój własny efekt. Gen, który maskuje działanie innego, nazywany jest genem epistatycznym, podczas gdy ten, który jest tłumiony, nazywany jest genem hipostatycznym. Epistaza ma trzy typy: dominującą, recesywną i dominująco-recesywną. Stosunek epistatyczny wynosi 12:3:1.

41. Według mendelizmu, która postać wykazuje dominację?

(a) końcowe położenie kwiatu

(b) zielony kolor w okrywie nasiennej

42. Ze względu na krzyżówkę między TTRrxttrr powstałe potomstwo pokazuje, jaki procent wysokich roślin o czerwonych kwiatach

43. Niezależny dobór genów nie ma miejsca, gdy

(a) geny znajdują się na chromosomach homologicznych

(b) geny są połączone i zlokalizowane na tym samym chromosomie

(c) geny znajdują się na niejednorodnym chromosomie

Odpowiedź i wyjaśnienie:

43. b): Zgodnie z zasadą prawa niezależnego doboru, dwa czynniki każdej cechy dobierają się losowo i niezależnie od czynników innych cech w czasie mejozy i układają się losowo oraz niezależnie przestawiają się u potomstwa. Zasada prawa niezależnego asortymentu ma zastosowanie tylko do tych czynników lub genów, które występują na różnych chromosomach.

44. Stosunek uzupełniający geny są

Odpowiedź i wyjaśnienie:

44. lit. d): Jeśli dwa geny obecne w różnych loci wywołują ten sam efekt, gdy występują samodzielnie, ale oddziałują, tworząc nową cechę, gdy są obecne razem, nazywane są genami komplementarnymi. F2 stosunek jest modyfikowany do 9:7 zamiast 9:3:3:1.

45. Kiedy dominujące i recesywne allele wyrażają się razem, nazywa się to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

45. a): Dominacja to zjawisko, w którym jeden członek pary genów allelicznych wyraża się w całości (dominacja całkowita) lub częściowo (dominacja niepełna).

Współdominacja występuje wtedy, gdy oba geny nie wykazują związku dominująco-recesywnego ani nie wykazują stanu pośredniego, ale oba wyrażają się jednocześnie. Zostało to zgłoszone w przypadku dereszowatego charakteru bydła (tj. łaty o 2 różnych kolorach na skórze). Pseudodominacja występuje wtedy, gdy allel recesywny normalnego chromosomu homologicznego będzie zachowywał się jak allel dominujący i będzie ulegał ekspresji fenotypowej.

46. ​​Geny A i B są połączone. Jaki będzie genotyp potomstwa w krzyżówce AB/ab i ab/ab

47. Dwa niealleliczne geny wytwarzają nowy fenotyp, gdy są obecne razem, ale nie robią tego niezależnie, wtedy nazywa się to

Odpowiedź i wyjaśnienie:

47. a): Epistaza to zjawisko tłumienia ekspresji fenotypowej genu przez gen niealleliczny, który wykazuje swój własny efekt. Gen, który maskuje działanie innego, nazywany jest genem epistatycznym, podczas gdy ten, który jest tłumiony, nazywany jest genem hipostatycznym. Epistaza ma trzy typy: dominującą, recesywną i dominująco-recesywną. Dwie lub więcej różnych par alleli, o przypuszczalnym skumulowanym efekcie rządzącym cechami ilościowymi, takimi jak rozmiar, pigmentacja itp., nazywane są poligenami.

48. Mówi się, że gen jest dominujący, jeśli

(a) wyraża swój efekt tylko w stanie homozygotycznym

(b) wyraża swoje działanie tylko w stanie heterozygotycznym

(c) wyraża swoje działanie zarówno w stanie homozygotycznym, jak i heterozygotycznym.

(d) nigdy nie wyraża swojego skutku w żadnych warunkach.

(c) wyraża swoje działanie zarówno w stanie homozygotycznym, jak i heterozygotycznym.

49. O samozapyleniu rośliny F1 pokolenie z genotypem “AABbCC”, stosunek genotypowy w F2-pokolenie będzie

d) 27:9:9:9:3:3:3:1.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

49. a): Selfing to proces zapłodnienia polarnymi lub męskimi gametami tego samego osobnika. AABbCC wytworzy dwa rodzaje gamet ABC i AbC. Tak więc w F2 genotypy trzeciej generacji zostaną uzyskane. Są to AABBCC, AABbCC i AAbbCC w stosunku 1:2:1. Fenotypowo AABBCC i AABbCC są takie same. Więc stosunek fenotypowy w F2 pokolenie będzie 3: 1.

50. Istnieją trzy geny a, b, c. Procent przejścia między aib wynosi 20%, b i c wynosi 28%, a aic wynosi 8%. Jaka jest sekwencja genów na chromosomie?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

50. a): Częstotliwości krzyżowania i rekombinacji : Jedno przejście daje 50% rekombinowanych typów. Dlatego częstotliwość krzyżowania byłaby dwukrotnie wyższa niż częstotliwość rekombinantów. 1% rekombinantów (1% cross-over) oznacza przejście w 2% meiocytów. Mapy powiązania/krzyżowania/chromosomów to graficzna reprezentacja względnych pozycji/porządku i względnych odległości genów w chromosomie w postaci linii przypominającej liniową mapę drogową, przedstawiającą różne miejsca i ich względne odległości bez podawania dokładnego przebiegu.

Opiera się na hipotezie Morgana (1911), że częstotliwość krzyżowania/rekombinacji między dwoma połączonymi genami jest wprost proporcjonalna do fizycznej odległości między nimi. 1 jednostka mapy lub organ centralny odpowiada 1% rekombinacji między dwoma genami. Procent przecięcia między a i b wynosi 20%, więc są one oddalone od siebie o 20 na mapie, a b i c są od siebie oddalone o 28 na mapie. Aby poprawna sekwencja genów chromosomów była jak

51. Który z poniższych przykładów jest przykładem plejotropii?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

51.c): Gen plejotropowy to taki gen, który ma szerszy wpływ na fenotyp, tzn. kontroluje kilka cech fenotypowych. Uważa się, że anemia sierpowata jest spowodowana przez jeden z takich plejotropowych genu.

Anemia sierpowata jest spowodowana mutacją w genie P globiny hemoglobiny. Mutacja punktowa prowadzi do jednej zmiany aminokwasu. Hb łańcuch P 1 2 345678 i

Ale ta niewielka mutacja punktowa i zmiana w wynikowym ładunku globiny P na sierpowate krwinki czerwone, anemię hemolityczną, bóle stawów, splenomegalię itp.

Ponadto nosiciel genu anemii sierpowatej pozostaje chroniony przed malarią. Tak więc gen jest naturalnie selekcjonowany w tropikalnej i subtropikalnej Azji i Afryce.

52. Dwie krzyżówki między tą samą parą genotypów lub fenotypów, w których źródła gamet są odwrócone w jednej krzyżówce, są znane jako

Odpowiedź i wyjaśnienie:

52. b): Krzyżyk odwrotny oznacza, że ​​ta sama dwójka rodziców jest używana w dwóch eksperymentach w taki sposób, że jeśli w jednym eksperymencie A zostanie użyty jako rodzic płci żeńskiej, a B zostanie użyty jako rodzic płci męskiej, to w drugim eksperymencie A zostanie użyty jako mężczyzna rodzic i B jako rodzic płci żeńskiej. W ten sposób źródła gamet są odwrócone. Kiedy F, osobniki uzyskane w krzyżowaniu są krzyżowane z recesywnym rodzicem, nazywa się krzyżówką testową. Gdy bada się jednocześnie dziedziczenie dwóch par o przeciwstawnym charakterze, nazywa się to krzyżem dwuhybrydowym.

53. Wiadomo, że geny kontrolujące siedem cech grochu badanych przez Mendla znajdują się na ilu różnych chromosomach?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

53. lit. d): Mendel pracował przy grochu ogrodowym. Wybrał tylko te postacie, które dawały spójne wyniki. Pracował nad siedmioma postaciami. Postacie te wykazywały całkowicie niezależny asortyment, mimo że siedem wybranych przez niego postaci było obecnych na czterech chromosomach -1, 4, 5 i 7.

54. Która z poniższych cech grochu pospolitego badana przez Mendla była cechą recesywną?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

54. b): Mendel pracował nad groszkiem ogrodowym i wybrał do tego siedem postaci. Zielony kolor nasion jest charakterem recesywnym w jego eksperymencie, a dominującym kolorem nasion jest kolor żółty. Osiowe położenie kwiatu, zielony kolor strąka i okrągły kształt nasion to dominujące cechy.

55. Jeden z rodziców krzyżówki ma mutację w swoich mitochondriach. W tym krzyżu ten rodzic jest traktowany jako mężczyzna. Podczas segregacji F2 potomstwo, w którym wykryto mutację

(a) jedna trzecia potomstwa

(d) pięćdziesiąt procent potomstwa.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

55. b): Mutacja to nagła zmiana struktury chemicznej genu lub zmiana jego pozycji na chromosomie poprzez złamanie i ponowne połączenie chromosomu. Zdarzyło się to u męskiego rodzica. Ale organelle, takie jak mitochondria, chloroplast itp., są częścią dziedziczenia cytoplazmatycznego.

Dziedziczenie cytoplazmatyczne to przekazywanie cech od rodziców do potomstwa przez struktury obecne w cytoplazmie, które przyczyniają się do gamet. Geny plazmy występują w plastydach, mitochondriach, plazmidach i niektórych specjalnych cząstkach, takich jak cząstki kappa, cząstki sigma itp.

W organizmach wyższych dziedziczenie cytoplazmatyczne nazywane jest dziedziczeniem matczynym, ponieważ zygota otrzymuje większość swojej cytoplazmy z komórki jajowej. Dlatego dziedziczenie cytoplazmatyczne jest zwykle pozarodzicielskie. “=n żadne potomstwo nie wykaże mutacji, ponieważ mutacja jest męska w mitochondriach.

56. Brak niezależnego asortymentu dwóch genów A i B u muszki owocowej Drosophila jest spowodowany

Odpowiedź i wyjaśnienie:

56. lit. c): Prawo niezależnego asortymentu Mendla mówi, że gdy rodzic różni się od siebie dwiema lub więcej parami kontrastujących znaków, dziedziczenie jednej pary czynników jest niezależne od drugiej. Aby postać mogła sortować niezależnie, powinny one znajdować się na oddzielnych niehomologicznych chromosomach. Geny obecne na tym samym chromosomie wykazują sprzężenie.

Oznacza to, że te znaki pozostają razem, a tym samym powstaje niewielka liczba kombinacji. Zjawisko to nazywa się sprzężeniem, takie geny nazywane są genami powiązanymi. A więc A i B są genami powiązanymi.

57. Mężczyzna jest heterozygotą pod względem autosomalnych genów A i B, a także jest hemizygotą pod względem genu hemofilnego h. Jaka część jego plemników będzie abh?

Odpowiedź i wyjaśnienie:

57. a): Mężczyzna jest heterozygotyczny pod względem autosomalnego genu A i B, a także hemizygotyczny pod względem genu hemofilii h, jego genotypem będzie AaBbX h Y, ponieważ hemofilia jest cechą związaną z płcią, w której występuje chromosom X. Zatem całkowita liczba gamet będzie wynosić abX h , abY, ABX h , ABY, AbX h , AbY, aBX aBY. Zatem proporcja plemników abX h będzie wynosić 1/8.

58. Organizm odżywczy typu dzikiego, który nie wymaga żadnego dodatkowego suplementu wzrostu, jest znany jako

Odpowiedź i wyjaśnienie:

58. lit. d): Prototroph jest dzikim szczepem odżywczym, który nie jest w stanie rosnąć na pożywce minimalnej, chyba że do pożywki dodano dodatkowe składniki odżywcze. Fenotyp to rodzaj organizmu, który powstaje w wyniku reakcji danego genotypu ze środowiskiem. Holotyp jest jednym z oryginalnych typów używanych do opisu nowego gatunku.

59. W roślinie czerwony owoc (R) dominuje nad żółtym owocem (r), a wysokość (7) dominuje nad krótkością (t). Jeśli roślina z genotypem RRTt zostanie skrzyżowana z rośliną, która jest rrtt,

(a) 25% będzie wysokich z czerwonymi owocami

(b) 50% będzie wysokich z czerwonymi owocami

(c) 75% będzie wysokich z czerwonymi owocami

d) całe potomstwo będzie wysokie z czerwonymi owocami.

(b) 50% będzie wysokich z czerwonymi owocami

60. W celu poznania różnych typów gamet wytwarzanych przez roślinę grochu o genotypie AaBb należy ją skrzyżować z rośliną o genotypie

Odpowiedź i wyjaśnienie:

60. lit. c): Krzyżówka testowa polegająca na skrzyżowaniu osobnika F z homozygotycznym recesywnym rodzicem. Ma to na celu wykrycie osób homozygotycznych i heterozygotycznych. Więc AaBb należy przekreślić z aabb.

61. Który z poniższych przykładów jest przykładem dziedziczenia wielogenowego?

(b) kolor kwiatów w Mirabilis jalapa

c) produkcja męskiej pszczoły miodnej

d) kształt strąków w grochu ogrodowym

Odpowiedź i wyjaśnienie:

61. a): Dziedziczenie ilościowe lub wielogenowe to rodzaj dziedziczenia, w którym pełna ekspresja cechy jest kontrolowana przez dwa lub więcej genów, w których dominujący allel każdego genu przyczynia się tylko do częściowej części cechy, a całkowita ekspresja fenotypowa jest sumą całkowitej wpływ wszystkich dominujących alleli genów/poligenów. Pełna cecha rozwija się tylko w wyniku skumulowanego efektu wszystkich homologicznych i niehomologicznych dominujących alleli wpływających na tę cechę. Kolor ludzkiej skóry (melanina) jest kontrolowany przez trzy pary poligenów A, B i C.

62. Fenotyp organizmu jest wynikiem

(a) interakcje genotypu i środowiska

c) efekty cytoplazmatyczne i odżywianie

(d) zmiany środowiskowe i dymorfizm płciowy

Odpowiedź i wyjaśnienie:

62. a): Zewnętrzna manifestacja, morfologiczna lub fizjologiczna ekspresja osobnika w odniesieniu do jednej lub więcej cech jest fenotypem cali-d. W przypadku genów recesywnych fenotyp i genotyp są podobne. W przypadku genów dominujących fenotyp jest taki sam dla obu stanów homozygotycznych. Na fenotyp wpływa zarówno środowisko, jak i wiek.

Dziecko zdecydowanie różni się od dorastającego, tego drugiego od dorosłego i ar. dorosły od pierwszego roku życia. Wiele fenotypów jest określanych przez wiele genów. Tak więc tożsamość fenotypu jest determinowana przez genotyp i środowisko.

63. Ile różnych rodzajów gamet będzie produkowanych przez roślinę o genotypie AABbCC?

64. W doświadczeniach Mendel’s z groszkiem pospolitym, okrągły kształt nasion (RR) dominował nad pomarszczonymi nasionami (rr), żółty liścienia (YY) dominował nad liścieniem zielonym (yy). Jakie są oczekiwane fenotypy w F2 pokolenie krzyża RRYY x rryy?

(a) okrągłe nasiona z żółtymi liścieniami i pomarszczone nasiona z żółtymi liścieniami

(b) tylko okrągłe nasiona z zielonymi liścieniami

(c) tylko nasiona pomarszczone z żółtymi liścieniami

d) tylko nasiona pomarszczone z zielonymi liścieniami

(a) okrągłe nasiona z żółtymi liścieniami i pomarszczone nasiona z żółtymi liścieniami

65. Krzyż testowy obejmuje

(a) krzyżowanie dwóch genotypów z cechą dominującą

(b) krzyżowanie dwóch genotypów z cechą recesywną

(c) krzyżowanie między dwoma F, hybrydy

(d) krzyżowanie F, hybryda o podwójnym recesywnym genotypie

Odpowiedź i wyjaśnienie:

65. lit. d): Krzyżówka testowa jest uzyskiwana, gdy roślina F, jest krzyżowana z homozygotycznym osobnikiem recesywnym. Dzięki tej krzyżówce można zbadać heterozygotyczność i homozygotyczność organizmów. Potomstwo będzie w 100% dominujące, jeśli osobnik był homozygotyczny dominujący, stosunek będzie w 50% dominujący i 50% recesywny w przypadku osobnika hybrydowego lub heterozygotycznego.

66. Powszechnym testem na znalezienie genotypu hybrydy jest:

(a) przekroczenie jednego F2 potomstwo z rodzicem płci żeńskiej

(b) badanie zachowań seksualnych potomstwa F

(c) krzyżowanie jednego F, potomstwo z męskim rodzicem

(d) przekroczenie jednego F2 potomstwo z męskim rodzicem.

Odpowiedź i wyjaśnienie:

66. c): Powszechnym testem na znalezienie genotypów hybrydy jest krzyżowanie jednego potomstwa F z męskim rodzicem.

67. W pszenicy heksaploidalnej haploidalne («) i podstawowe (a – ) liczby chromosomów są

Odpowiedź i wyjaśnienie:

67. lit. c): Pszenica heksaploidalna jest wynikiem allopoliploidii indukowanej przez podwojenie liczby chromosomów hybrydy wytworzonej przez skrzyżowanie dwóch różnych roślin. U heksaploidalnego pszenżyta pszenicy 2m = 6x = 42. Zatem x oznacza podstawową liczbę chromosomów, a n oznacza liczbę haploidów. Tak więc n-21 i x = l dla pszenicy heksaploidalnej.

68. Dziedziczenie koloru skóry u ludzi jest przykładem

Odpowiedź i wyjaśnienie:

68. b): Dziedziczenie wielogenowe to ten rodzaj dziedziczenia, w którym pełna ekspresja cechy jest kontrolowana przez dwa lub więcej genów, w którym dominujący allel każdego genu ma udział tylko w jednostkowej frakcji cechy, a całkowita ekspresja fenotypowa jest sumą sumy dodatku lub skumulowany efekt wszystkich dominujących alleli genów/poligenów. Kolor skóry człowieka jest przykładem takiego wielogenowego dziedziczenia, które jest kontrolowane przez trzy pary poligenów A, B i C. Kolor czarny/czarny jest spowodowany obecnością wszystkich sześciu dominujących alleli AABBCC. Bardzo jasny kolor lub biały kolor jest spowodowany obecnością wszystkich sześciu recesywnych alleli nieprzynoszących udziału aabbcc.

69. W grochu żółte nasiona są dominujące w stosunku do zielonych. Jeśli heterozygotyczna roślina o żółtych nasionach zostanie skrzyżowana z rośliną o zielonych nasionach, jakiego stosunku roślin o żółtych i zielonych nasionach można oczekiwać w pokoleniu F[?


(i) Dwa chromosomy X
(ii) Tylko jeden chromosom Y
(iii) Tylko jeden chromosom X
(iv) Jeden chromosom X i jeden Y

Myślę, że podane pytania NCERT MCQ do klasy 12 Biology Book Rozdział 5 Principles of Inheritance and Variation with Answers Pdf do bezpłatnego pobrania pomogą ci. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące CBSE Class 12 Biology Principles of Heritage and Variation MCQs Multiple Choice Questions with Answers, zostaw komentarz poniżej, a my wkrótce do Ciebie wrócimy.


Pytania dotyczące genetyki NEET | MCQ na temat genetyki dla NEET

1. Prawo Mendla, które nie jest w pełni obowiązujące, to:

(d) prawo samodzielnego asortymentu

2. W Mirabilis, hybryda czerwonego (RR) i białego (rr) kwiatu daje różowy (Rr) kwiat. Znowu, jeśli ta roślina, której różowy kwiat może skrzyżować się z białym kwiatem. Oczekiwany stosunek fenotypowy będzie

3. Kto spośród podanych poniżej zaproponował prawo dziedziczenia?

4. Wydedukuj stosunek monohybrydowy z tych udowodnionych przez Mendla za pomocą jego prawa.

5. Jeśli homozygotyczna roślina o czerwonych kwiatach zostanie skrzyżowana z homozygotyczną rośliną o białych kwiatach, wytworzone potomstwo będzie

(b) roślina o pół czerwonych kwiatach

(c) roślina o pół białych kwiatach

d) wszystkie rośliny o białych kwiatach ER

6. Tylna krzyżówka F, hybryda z recesywnym rodzicem nazywa się

(d) dominujący krzyż recesywny

7. Pierwszym prawem dziedziczenia zaproponowanym przez Mendla było:

(d) prawo samodzielnego asortymentu


Seks powiązanie

Chromosomy X i Y nie tylko determinują płeć, ale także zawierają wiele innych genów, które nie mają nic wspólnego z determinacją płci. Chromosom Y jest bardzo mały i wydaje się zawierać bardzo mało genów, ale chromosom X jest duży i zawiera tysiące genów ważnych produktów, takich jak rodopsyna (białko w błonie komórki fotoreceptorowej w siatkówce oka, zasadniczo barwnik absorbujący światło) , białka krzepnięcia krwi i białka mięśniowe. Kobiety mają dwie kopie każdego genu na chromosomie X (tzn. są diploidalne), ale mężczyźni mają tylko jedną kopię każdego genu na chromosomie X (tzn. są haploidalne). Oznacza to, że dziedziczenie tych genów jest różne dla mężczyzn i kobiet, dlatego nazywa się je cechy związane z płcią.

Pierwszym odkrytym przykładem genów powiązanych z płcią był kolor oczu w Drosophila muszki owocówki. Czerwone oczy (R) są dominujące w stosunku do białych oczu (r), a kiedy czerwonooka samiczka zostaje skrzyżowana z białookim samcem, potomstwo ma czerwone oczy, zgodnie z oczekiwaniami dla cechy dominującej (krzyż po lewej poniżej). Jednak gdy wykonano przeciwną krzyżówkę (białooki samiec z czerwonooką samicą) całe potomstwo płci męskiej miało białe oczy (prawy krzyżyk poniżej). Ten zaskakujący wynik nie był oczekiwany dla prostej dominującej cechy, ale można go wyjaśnić, gdyby gen odpowiedzialny za kolor oczu znajdował się na chromosomie X. Zauważ, że w tych krzyżykach allele są zapisane w postaci X R (czerwone oczy) i X r (białe oczy), aby pokazać, że znajdują się na chromosomie X.

Mężczyźni zawsze dziedziczą chromosom X od swoich matek i zawsze przekazują chromosom X swoim córkom.

Innym dobrze znanym przykładem cechy powiązanej z płcią jest ślepota barw u ludzi. 8% mężczyzn jest ślepa na kolory, ale tylko 0,7% kobiet. Geny wrażliwej na zieleń i czerwieni rodopsyny znajdują się na chromosomie X, a mutacje w każdym z nich prowadzą do ślepoty barw. Poniższy diagram pokazuje dwa krzyże obejmujące ślepotę barw, używając symboli X R dla dominującego allelu (normalna rodopsyna, normalne widzenie) i X r dla allelu recesywnego (niefunkcjonalna rodopsyna, widzenie dla ślepoty barw).

Inne przykłady powiązań płciowych obejmują hemofilię, przedwczesne łysienie i dystrofię mięśniową.


NEET Biology Rozdział Wise Próbny test – Genetyka

1. Wszystkie geny zlokalizowane na tym samym chromosomie
(a) tworzą różne grupy w zależności od ich względnej odległości
(b) tworzą jedną grupę sprzężoną
(c) nie będzie z żadnej grupy powiązań
(d) tworzą interaktywne grupy, które wpływają na fenotyp

2. Fenotyp organizmu jest wynikiem
(a) mutacje i powiązania
b) efekty cytoplazmatyczne i odżywianie
(c) zmiany środowiskowe i dymorfizm płciowy
(d) interakcje genotypu i środowiska

3. Które z poniższych jest poprawne?
(a) Nie będzie niezależnego asortymentu w obecności powiązania
(b) Nie będzie segregacji w obecności powiązania
(c) Nie będzie dominacji irv, obecność powiązania
(d) Nie będzie przejścia w obecności dominacji

4. W doświadczeniach Mendla z groszkiem pospolitym dominował okrągły kształt nasion (RR) nad nasionami pomarszczonymi (rr), liścienia żółta (YY) dominowała nad liścienią zieloną (yy). Jakie są oczekiwane fenotypy w pokoleniu F2 krzyżówki RRYY xrryy?
(a) Tylko okrągłe nasiona z zielonymi liścieniami
(b) Tylko nasiona pomarszczone z żółtymi liścieniami
(c) Tylko nasiona pomarszczone z zielonymi liścieniami
(d) Okrągłe nasiona z żółtymi liścieniami i pomarszczone nasiona z zielonymi liścieniami

5. Krzyżówka dwóch wysokich roślin spowodowała, że ​​potomstwo miało niewiele roślin karłowatych. Jakie byłyby genotypy obojga rodziców?
(a) TT i Tt
(b) Tt i Tt
(c) TT i TT
(d) Tt i Tt

6. W celu poznania różnych typów gamet wytwarzanych przez roślinę grochu o genotypie AaBb należy ją skrzyżować z rośliną o genotypie
(a) aaBB
(b) AaBb
(c) AABB
(d) aabb

7. Jeden z rodziców krzyżówki ma mutację w swoich mitochondriach. W tym krzyżu ten rodzic jest traktowany jako mężczyzna. Podczas segregacji potomstwa F2, mutację wykryto u
(a) jedna trzecia potomstwa
(b) żadne z potomstwa
(c) wszystkie potomstwo
(d) 50% potomstwa

8. Mężczyzna jest heterozygotą pod względem autosomalnych genów A i B, a także jest hemizygotą pod względem genu hemofilnego h. Jaka część jego plemników będzie abh?

9. W roślinie czerwony owoc (R) dominuje nad żółtym owocem (r), a wysokość (T) dominuje nad krótkością (t). Jeśli roślina z genotypem RRTt jest krzyżowana z rośliną, która jest rrtt
(a) 25% będzie wysokich z czerwonymi owocami
(b) 50% będzie wysokich z czerwonymi owocami
(c) 75% będzie wysokich z czerwonymi owocami
(d) całe potomstwo będzie wysokie z czerwonymi owocami

10. Mendel rozwinął swoje podstawowe zasady dziedziczenia przez
(a) mikroskopowe badanie chromosomów i genów
(b) analiza matematyczna potomstwa roślin grochu
c) eksperymenty hodowlane z Drosophila
(d) badania ultrawirowania organelli komórkowych

11. U grochu cecha długiej łodygi (L) jest dominująca, a cecha krótkiej łodygi jest recesywna. Krzyżowano dwie rośliny grochu, dając nasiona, które dały 165 roślin o długich łodygach i 54 rośliny o krótkich łodygach. Najbardziej prawdopodobne były genotypy roślin rodzicielskich
(a) LI i LL
(b) LI i Li
(c) II i II
(d) LL i II

12. W krzyżówce dwuhybrydowej, jeśli uzyskasz stosunek 9:3:3:1, oznacza to, że
(a) allele dwóch genów oddziałują ze sobą
(b) jest dziedziczeniem wielogenowym
(c) jest to przypadek allelizmu wielokrotnego
(d) allele dwóch genów segregują niezależnie

13. Rośliny grochu heterozygotyczne zarówno pod względem wysokości, jak i koloru okrywy nasiennej (TtYy) skrzyżowano z roślinami grochu, które były homozygotyczne recesywne pod względem obu cech (ttyy). Potomstwo z tego krzyża. obejmował wysokie rośliny z zielonymi nasionami wysokie rośliny z żółtymi nasionami, niskie rośliny z zielonymi nasionami i niskie rośliny z żółtymi nasionami. Ten krzyż najlepiej ilustruje
(a) mutacja genu
(b) niezależny asortyment chromosomów
(c) wpływ środowiska na dziedziczność
(d) dziedziczenie pośrednie

14. U szopów szopy ciemna maska ​​na twarz dominuje nad wybieloną maską na twarz. Dokonano kilku krzyżówek między szopami, które były heterozygotyczne dla ciemnej maski na twarz i szopami, które były homozygotyczne dla rozjaśnionej maski na twarz. Jaki procent potomstwa powinien mieć ciemną maskę?
(a) 0%
(b) 50%
(c) 75%
(d) 100%

15. Kiedy krzyżuje się dwie heterozygotyczne rośliny wysokie, u potomstwa pojawiają się rośliny niskie. Ilustruje wygląd tych krótkich roślin
(a) segregacja
(b) dziedziczenie pośrednie
(c) przeprawa
(d) dziedziczenie współdominujące

16. Ludzki mężczyzna wytwarza plemniki z genotypami AB, Ab, aB i ab odnoszącymi się do dwóch znaków dialtelicznych w równych proporcjach. Jaki jest odpowiedni genotyp tej osoby?
(a) AaBb
(b) AaBB
(c) AABb
(d) AABB

17. W danej roślinie dominuje czerwony kolor (R) owocu nad białym (r), a wysokość (T) dominuje nad karłowatością (t). Jeśli roślina o genotypie RRTt zostanie skrzyżowana z rośliną o genotypie rrtt, jaki będzie procent wysokich roślin z czerwonymi owocami w następnym pokoleniu?
(a) 100%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 75%

18. Powszechnym testem na znalezienie genotypu hybrydy jest:
(a) krzyżowanie jednego potomstwa F2 z męskim rodzicem
(b) krzyżowanie jednego F2, potomstwo z żeńskim rodzicem
(c) badanie zachowań seksualnych F, potomstwa
(d) krzyżowanie jednego F, potomstwa z recesywnym rodzicem

19. W grochu żółte nasiona są dominujące w stosunku do zielonych. Jeśli heterozygotyczna roślina o żółtych nasionach zostanie skrzyżowana z rośliną o zielonych nasionach, jakiego stosunku roślin o żółtych i zielonych nasionach można oczekiwać w Frgeneration?
(a) 50:50
(b) 9 : 1
(c) 1:3
(d)3 : 1

20. Jeśli Mohan ma 6 dziewczynek, procentowe prawdopodobieństwo, że siódme dziecko będzie dziewczynką, wynosi
(a) 25%
(b) 50%
(c) 75%
(d) 100%

21. Dziedziczenie pokazów grup krwi ABO
(a) poliploidia
(b) niepełna dominacja
(c) wielokrotny allelizm
(d) poligeny

22. Normalna kobieta, której ojciec był daltonistą, jest żoną normalnego mężczyzny. Synowie byliby
(a) 75% daltonizm
(b) 50% daltonizm
(c) wszystko normalne
(d) wszyscy daltoniści

23. Dwa geny położone bardzo blisko chromosomu pokazują
(a) prawie żadne przejście przez
(b) wysokie przejście przez
(c) zakaz przeprawy
(d) tylko podwójne przejście przez

24. W układzie grup krwi ABO, jeśli oba antygeny są obecne, ale nie ma przeciwciał, grupa krwi osoby byłaby
(a) B
(b) O
(taksówka
(d) A

25. Mężczyzna ma grupę krwi A. Jego żona ma grupę krwi B. Ich dzieci mogą mieć grupę krwi
(a) AB
(b) A lub B
(c) A lub B lub AB
(d) A lub B lub AB lub O

26. Interakcja genów epistatycznych pokazuje stosunek
(a) 9 : 6 : 1
(b) 13 : 3
(c) 12 : 3 : 1
(d) 15 : 1

27. Połączenie dwóch brązowych świnek morskich o kręconych włosach daje potomstwo z brązowymi kręconymi włosami, niektóre z brązowymi prostymi włosami, niektóre z białymi kręconymi włosami, a nawet niektóre z białymi prostymi włosami. To krycie ilustruje, które z praw Mendla?
(a) Dominacja
(b) Segregacja
(c) Niezależny asortyment
(d) Powiązania płciowe

28. Osoba z grupą krwi A ma
(a) antygen A i przeciwciało b
(b) antygen B i przeciwciało a
(c) Oba przeciwciała
(d) brak przeciwciała i brak antygenu

29. U świnek morskich czarne futro (B) dominuje nad białym futrem
(b) i szorstka sierść (R) dominuje nad sierścią gładką (r). Krzyżówka dwóch hybrydowych świnek morskich dla obu cech (BbRr x BbRr) daje potomstwo, które ma szorstką, czarną sierść, a niektóre ma gładką, czarną sierść. Genotypy tych potomków ilustrują genetyczną koncepcję

(a) dziedziczenie pośrednie
(b) allele wielokrotne
(c) niezależny asortyment
(d) współdominacja

30. Ile różnych typów gamet może utworzyć F! potomstwo, wynikające z następującej krzyżówki?
AA BB CC x aa bb cc
(a) 3
(b) 8
(c) 27
(d) 64

31. Dziedziczenie koloru skóry u ludzi jest przykładem
(a) aberracja chromosomowa
(b) mutacja punktowa
(c) wielogenowe dziedziczenie
(d) współdominacja

32. Ojciec ma grupę krwi AB, a matka O. Którą z poniższych grup krwi dziecko ma mieć?
(a) tylko B
(b) Tylko A
(c) B lub 0
(d) A lub B

33. Która z poniższych par rodziców najprawdopodobniej otrzyma dziecko, które cierpiałoby na chorobę hemolityczną noworodka?
(a) Rh+ matka i Rh

ojciec
(b) Rh „matka i Rh” ojciec
(c) Rh+ matka i Rh+ ojciec
(d) Rff matka i Rh+ ojciec

34. Które z poniższych gamet są produkowane przez osobnika z genotypem AaBb?
(a) Aa, Bb
(b) AB, ab
(c) AB, Ab, aB, ab
(d) AB, Aa, Bb, ab

35. Barwę ziarna pszenicy określają trzy pary poligenów. Po skrzyżowaniu AABBCC (ciemny kolor) x aabbcc (jasny kolor), w pokoleniu F2, jaka proporcja potomstwa może przypominać któregokolwiek z rodziców?
(połowa
(b) Mniej niż 5%
(c) Jedna trzecia
(d) Żadne z powyższych

36. Dystans między genami a procent rekombinacji pokazuje
(a) bezpośredni związek
(b) odwrotna zależność
(c) równoległy związek
(d) brak związku

37. muszki Drosophila z genotypem XXY to samice, ale istoty ludzkie z takim genotypem to nienormalne samce. To pokazuje że
(a) Chromosom Y jest niezbędny do określenia płci w
Drosophila .
(b) chromosom Y jest determinacją żeńską u Drosophila
(c) Chromosom Y jest męskim określeniem ip istot ludzkich
(d) Chromosom Y nie odgrywa żadnej roli w determinacji płci ani u Drosophila, ani u ludzi

38. Dwa geny R i Y znajdują się bardzo blisko na mapie sprzężeń chromosomowych rośliny kukurydzy. Gdy genotypy RRYY i rryy zostaną zhybrydyzowane, pojawi się segregacja F2
(a) większa liczba typów rekombinowanych
(b) segregacja w oczekiwanym stosunku 9:3:3:1
(c) segregacja w stosunku 3 : 1
(d) większa liczba typów rodzicielskich

39. Jeśli sekwencja genów na chromosomie jest zmieniona z ABCDEFG na ABCDFEG, to jest
(a) dodatek
(b) usunięcie
(c) substytucja
(d) inwersja

40. Zespół Downa jest spowodowany dodatkową kopią chromosomu 21. Jaki procent potomstwa chorej matki i normalnego ojca byłby dotknięty tym zaburzeniem?
(a) 50%
(b) 25%
(c) 100%
(d) 75%

41. Ile różnych rodzajów gamet będzie produkowanych przez roślinę o genotypie AABbCC?
(a) trzy
(b) Cztery
(c) Dziewięć
(d) Dwa

42. Zespół Cri-du-chat u ludzi jest spowodowany
(a) zapłodnienie komórki jajowej XX przez normalny plemnik niosący Y
(b) utrata połowy krótkiego ramienia chromosomu 5
(c) utrata połowy długiego ramienia chromosomu 5 ^.
(d) trisomia 21. chromosomu

43. Jeśli daltonistka poślubi mężczyznę z normalnym wzrokiem, ich synowie będą
(a) wszystkie osoby normalnie widzące
(b) w połowie daltonizm i w połowie normalny
(c) trzy czwarte daltonizm i jedna czwarta normalna
(d) wszyscy daltoniści

44. W jakim trybie dziedziczenia oczekujesz większego wpływu macierzyńskiego na potomstwo?
(a) Autosomalne
(b) Cytoplazmatyczny
(c) sprzężone w Y
(d) sprzężony z X

45. Gdy normalne i zmutowane allele t są obecne na przeciwnych chromosomach pary homologicznej, heterozygoty nazywane są
(a) cis heterozygota
(b) homologiczna heterozygota
(c) trans heterozygota
(d) Żadne z tych

46. ​​Anemia sierpowata nie została wyeliminowana z populacji afrykańskiej, ponieważ
(a) jest kontrolowany przez geny recesywne
(b) to nie jest choroba płodu
c) zapewnia odporność na malarię
(d) jest kontrolowany przez dominujące geny

47. Crossing over to wymiana części chromosomów między dwiema niesiostrą chromatydami. Przejście w organizmie diploidalnym jest odpowiedzialne za
(a) powiązanie między genami
(b) rekombinacja genów
(c) segregacja alleli
(d) dominacja genów

48. Po zbadaniu grup krwi męża i żony lekarz poradził im, aby nie mieli więcej niż jednego dziecka, grupy krwi pary prawdopodobnie będą
(a) męski Rh“ i żeński Rh+
(b) żeński Rh“ i męski Rh+
(c) męski Rh+ i żeński Rh+
(d) męski Rfr i żeński RIT

49. Dwa organelle eukariotyczne odpowiedzialne za dziedziczenie cytoplazmatyczne to
(a) lizosomy i mitochondria
(b) chloroplasty i lizosomy
(c) mitochondria i chloroplasty
(d) mitochondria i kompleks Golgiego

50. Przejście następuje pomiędzy
(a) siostrzane chromatydy
(b) chromatydy inne niż siostrzane
(c) chromosomy niehomologiczne
(d) Wszystkie powyższe

51. Jaki rodzaj determinacji płci obserwuje się u motyli?
(a) typ XX-XY
(b) typ ZO-ZZ
(c) typ XX-XO
(d) typ ZW-ZZ

52. Jeśli choroba genetyczna zostanie przeniesiona z fenotypowo prawidłowej, ale nosicielki kobiety tylko na część męskiego potomstwa, choroba jest
(a) autosomalny dominujący
(b) autosomalny recesywny
(c) dominujący związany z płcią
(d) recesywny powiązany z płcią

53. Kobieta z normalnym wzrokiem, której ojciec był daltonistą, poślubia daltonistę mężczyznę. Załóżmy, że czwartym dzieckiem tej pary był chłopiec. Ten chłopiec
(a) musi mieć normalne widzenie kolorów
(b) będzie częściowo daltonistą, ponieważ jest heterozygotą dla zmutowanego allelu daltonistego
(c) musi być daltonistą
(d) może być daltonistą lub może mieć normalne widzenie

54. Dopasowanie organizmu do podwójnej recesywnej w celu określenia, czy jest homozygotyczny czy heterozygotyczny dla rozpatrywanej postaci, nazywa się
(a) wzajemny krzyż
(b) krzyż testowy
(c) krzyż dihybrydowy
(d) krzyż z tyłu

55. Liczba chromosomów X w zespole Turnera wynosi
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) zero

56. W anemii sierpowatej kwas glutaminowy zastępuje się
walina. Które z poniższych trojaczków oznacza walinę? [Przykład NCERT]
(a) G G G
(b) A A G
(c) GA A
(d) GU G

57. Człowiek jest hemizygotą dla
(a) chromosom X
(b) chromosom A
(c) chromosom B
(d) E-chromosom

58. Osoby z plamami innej płci nazywane są
(a) gynandromorf
(b) androgynany
(d) andromorfy
(d) gynomorf

59. Mutacje recesywne są wyrażane w
(a) stan homozygotyczny
(b) stan heterozygotyczny
(c) następne pokolenie
(d) to samo pokolenie

60. Poniżej podano bardzo uproszczoną reprezentację ludzkich chromosomów płciowych z kariotypu. Geny „a” i „b’ mogą pochodzić z

(a) ślepota barw i wzrost ciała
(b) przyczepiony płatek ucha i grupa krwi Rhesus
(c) hemofilia i ślepota czerwono-zielona
d) fenyloketonuria i hemofilia

61. Hemofilię częściej obserwuje się u mężczyzn niż u kobiet, ponieważ
(a) ta choroba jest spowodowana mutacją dominującą sprzężoną z chromosomem X
(b) większy odsetek dziewczynek umiera w dzieciństwie
(c) ta choroba jest spowodowana mutacją recesywną sprzężoną z chromosomem X
(d) ta choroba jest spowodowana recesywną mutacją sprzężoną z Y

62. Geny zlokalizowane na chromosomach Y nazywane są
(a) geny holandryczne ‘
(b) geny autosomalne
(c) geny sprzężone z płcią
(d) zmutowane geny

63. Kobieta z 47 chromosomami z powodu trzech kopii chromosomu 21 charakteryzuje się
(a) Zespół Downa
(b) Triploidia .
(c) Zespół Turnera
(d) Super kobiecość

64. Osoba posiadająca genotyp 1A lb wykazałaby grupę krwi jako AB. Dzieje się tak z powodu
(a) plejotropia
(b) współdominacja
(c) segregacja
(d) niepełna ’dominacja

65. Która z poniższych par cech jest dobrym przykładem dziedziczenia wielogenowego?
(a) Wzrost człowieka i kolor skóry
(b) Grupa krwi ABO u ludzi i kolor kwiatów Mirabilis jalapa
(c) Pigment włosów myszy i języka toczącego się u ludzi
(d) Ludzki kolor oczu i anemia sierpowata

66. Przejście, które skutkuje rekombinacją genetyczną w organizmie wyższym, zachodzi między
(a) siostrzane chromatydy dwuwartościowe
(b) chromatydy niesiostrzane dwuwartościowego
(c) dwa jądra potomne
(d) dwa różne biwalenty

67. Poniżej znajduje się tabela rodowodowa pokazująca dziedziczenie pewnych cech związanych z płcią u ludzi.

68.Brak niezależnego asortymentu dwóch genów A i B u muszki owocowej Drosophila jest spowodowany
(a) odpychanie
(b) rekombinacja
(c) powiązanie
(d) przejście przez

69. Pierwotnym źródłem zmienności allelicznej jest
(a) niezależny asortyment
(b) rekombinacja
(c) mutacja
(d) poliploidia

70. W krzyżówce dihybrydowej dwa geny recesywne wykazały 10% rekombinacji. Odległość między dwoma genami wynosi
(a) 20 jednostek mapy
(b) 10 jednostek mapy
(c) 30 jednostek mapy
(d)40 jednostek mapy

71. Geny recesywne, którymi ludzie są zawsze
(a) śmiertelne
(b) subietal
(c) wyrażona w samcach
(d) wyrażone w kobietach

72. W przypadku mutacji, whep adenina jest zastępowana przez guaninę, tak jest w przypadku
(a) mutacja przesunięcia ramki
(b)transkrypcja
(c) przejście
(d)transwersja

73. Który krzyż najlepiej ilustruje prawo segregacji Mendla?
(a)TTxtt
(b)Hhxhh
(c)BbxBb
(d)rrxrr

74. Liczba chromosomów w zespole Downa i #8217s wynosi
(a) 46
(b) 47
(c) 48
(d) 49

75. Zespół cri-du-chat jest spowodowany zmianą w strukturze chromosomów obejmującą:
(a) usunięcie
(b) powielanie
(c) inwersja
(d) translokacja

76. Jeśli heterozygotyczne rośliny grochu o okrągłych nasionach są samozapylone, potomstwo będzie
(a) 75% rundy
(c) 50% heterozygota
(c) 25% pomarszczony
(d) Wszystkie te

77. Dziedziczenie pozajądrowe jest konsekwencją obecności genów w

(a) mitochondria i chloroplasty
b) retikulum endoplazmatyczne i mitochondria
(c) rybosomy i chloroplasty
(d) lizosomy i rybosomy

78. Poniżej znajduje się tabela rodowodowa rodziny z pięciorgiem dzieci. Pokazuje dziedziczenie przyczepionych płatków usznych w przeciwieństwie do wolnych. Kwadraty reprezentują osobniki męskie, a kółka osobniki żeńskie. Który z poniższych wniosków jest poprawny?

(a) mutacja przesunięcia ramki
(b)transkrypcja
(c) przejście
(d)transwersja

79. Liczba grup sprzężonych u Drosophila, Pisum, kukurydzy i myszy wynosi

(a) odpowiednio 4, 7,10 i 19
(b) odpowiednio 4, 7, 19 i 20
(c) odpowiednio 4, 7, 10 i 20
(d) odpowiednio 10,12,17 i 20

80. Na mapie chromosomów B i C dają skrzyżowanie ponad 3%, a A i B 8%. Jaki będzie procent przecięcia A i C?

81. Rodzaj determinacji płci ZZ/ZW jest widoczny w
(a) Dziobak
(b) ślimaki
(c) karaluch
(d) paw

82. Poniżej podano reprezentację pewnego rodzaju mutacji chromosomowej. Jaka jest reprezentowana mutacja?

Kierunek (pyt. nr 83-87) W każdym z poniższych pytań podane jest stwierdzenie Asercji, po którym następuje odpowiednie stwierdzenie Rozumu tuż pod nim. Spośród stwierdzeń zaznacz poprawną odpowiedź jako
(a) Jeśli zarówno Twierdzenie, jak i Powód są prawdziwe, a Powód jest prawidłowym wyjaśnieniem Twierdzenia.
(b) Jeśli zarówno Twierdzenie, jak i Powód są prawdziwe, ale Powód nie jest prawidłowym wyjaśnieniem Twierdzenia.
(c) Jeśli twierdzenie jest prawdziwe, ale rozum jest fałszywy.
(d) Jeżeli zarówno twierdzenie, jak i powód są fałszywe.

83. Asercja Zduplikowane geny są również nazywane pseudoallelami.
Powód
Zduplikowane geny, chociaż obecne’ w innym locus, ale mają zdolność wytworzenia tej samej lub prawie tej samej cechy charakteru.

84. Twierdzenie Organizm ze śmiertelną mutacją może nawet nie rozwinąć się poza stadium zygoty.
Powód
Wszystkie rodzaje mutacji genów są śmiertelne.

85. Asercja U ludzi płeć żeńska jest rozbijana przez chromosomy XX.
Powód
Płeć męska jest określana przez chromosomy XY.

86. Asercja U ludzi gameta dostarczona przez mężczyznę określa, czy wyprodukowane dziecko będzie płci męskiej czy żeńskiej.
Powód
Płeć u ludzi jest cechą poligeniczną zależną od skumulowanego wpływu niektórych genów na chromosom X, a niektórych na chromosom Y.

87. Asercja Dopełnienie genetyczne organizmu nazywa się genotypem.
Powód
Genotyp to suma dziedzicznych właściwości organizmu.

88.Dopasuj następujące kolumny.

Kody
A B C D A B C D
(a) 2 14 5 (b) 4 1 5 2
(c) 5 4 1 2 (d) 3 2 4 5

89.Dopasuj następujące kolumny.

Kody
A B C D A B C D
(a) 1 2 3 4 (b) 4 1 5 2
(c) 2 1 4 5 (d) 5 4 1 2

90. Gen wykazujący współdominację ma
(a) jeden allel dominujący nad drugim
(b) allele ściśle powiązane na tym samym chromosomie
(c) allele, które są względem siebie recesywne
(d) oba allele niezależnie wyrażone w heterozygocie

91. Ruch genu z innego nazywa się
(a) inwersja
(b) powielanie
(c) translokacja
(d) przejście przez

92. Ludzka kobieta z zespołem Turnera
(a) ma 45 chromosomów z XO
(b) ma jeden dodatkowy chromosom X
(c) ma charakter męski
(d) jest w stanie urodzić dzieci z normalnym mężem

93. Jeżeli dwie osoby z grupą krwi „AB” zawrą związek małżeński i mają wystarczająco dużą liczbę dzieci, to dzieci te można zaliczyć do grupy krwi „A”: grupa krwi „AB”: grupa krwi „B” w stosunku 1:2:1 . Nowoczesna technika elektroforezy białek ujawnia obecność zarówno białek typu „A”, jak i „B” u osób z grupy krwi „AB”. To jest przykład [NEET 2013]
(a) niepełna dominacja
(b) częściowa dominacja
(c) całkowita dominacja
(d) współdominacja

94. Które z poniższych stwierdzeń nie jest prawdziwe w odniesieniu do dwóch genów, które wykazują 50% > częstość rekombinacji?
(a) Geny są ściśle powiązane
(b) Geny wykazują niezależny asortyment
(c) Jeśli geny są obecne na tym samym chromosomie, przechodzą więcej niż jedno skrzyżowanie w każdej mejozie
(d) Geny mogą znajdować się na różnych chromosomach

95. Jeśli oboje rodzice są nosicielami talasemii, która jest chorobą autosomalną recesywną, jakie są szanse, że ciąża doprowadzi do chorego dziecka?
(a) 50%
(b) 25%
(c) 100%
(d) bez szans

96. Błędne stwierdzenie w odniesieniu do hemofilii to:
(a) jest to choroba recesywna
(b) jest to choroba dominująca
(c) dotyczy to pojedynczego białka biorącego udział w krzepnięciu krwi
d) jest to choroba powiązana z płcią.

97. Którą ideę mendlowską przedstawia krzyż, w którym Frgeneracja przypomina oboje rodziców?
(a) Prawo dominacji
(b) Dziedziczenie jednego genu
(b) Współdominacja
(d) Niepełna dominacja

98. Pokolenie F2 w krzyżówce Mendla wykazało, że zarówno stosunki genotypowe, jak i fenotypowe są takie same jak 1:2:1.
(a) współdominacja
(b) krzyż dihybrydowy
(c) krzyżówka monohybrydowa z całkowitą dominacją
(d) krzyżówka monohybrydowa z niepełną dominacją

99. Który z poniższych warunków prawidłowo opisuje sposób określania płci w podanym przykładzie?
(a) chromosomy płciowe typu XO determinują płeć męską u konika polnego
(b) Stan XO u ludzi występujący w zespole Turnera determinuje płeć żeńską
(c) Homozygotyczne chromosomy płci (XX) produkują samca u Drosophila
(d) Homozygotyczne chromosomy płci (ZZ) determinują płeć żeńską u ptaków

100. Osoba z zespołem Turnera ma
(a) 45 autosomów i chromosom X
(b) 44 autosomy i chromosomy XYY
(c) 45 autosomów i chromosomów XYY
(d) 44 autosomy i chromosom X

101. Anemia sierpowata jest przykładem
(a) dziedziczenie powiązane z płcią
(b) choroba niedoboru
(c) autosomalna choroba dziedziczna
d) choroba zakaźna

102. Stosunek genotypowy i fenotypowy 1:2 :1 u potomstwa wyjaśnia zasadę
(a) dominacja
(b) dziedziczenie mieszane
(c) recesywność
(d) Wszystkie powyższe

103. Którego z poniższych nie można wyjaśnić na podstawie prawa dominacji Mendla?
(a) Jednostka dyskretna kontrolująca konkretną postać nazywana jest czynnikiem
(b) Z jednej pary czynników jeden jest dominujący, a drugi recesywny
(c) Allele nie wykazują żadnego mieszania i obie postaci powracają jako takie w pokoleniu F2
(d) Czynniki występują parami

104. Grupa krwi ABO u ludzi jest kontrolowana przez gen I. Ma trzy allele, tj. IA, lb i i. Ponieważ istnieją trzy różne allele, możliwych jest sześć różnych genotypów. Ile fenotypów może wystąpić?
(a) trzy
(b) Jeden
(c) Cztery
(d) Dwa

Odpowiedzi:


MCQ - Niezależny asortyment lub Niekompletne połączenie - Biologia

1. _____ Jakie byłyby wymiary kwadratu Punneta dla krzyża Ww x ww?

4 x 4B. 2x2C. 2x1D. 1x1

2. _____ W krzyżówkach dwuhybrydowych stosunek 9:3:3:1 oznacza ___.

A. KodominacjaB. Asortyment niezależny C. Dominacja pośrednia D. Trzy allele dla każdej cechy

3. _____Jakie proporcje genotypowe zaobserwowano u potomstwa w krzyżówce grochu mieszańcowego okrągłego z prawdziwym okrągłym rodzicem hodowlanym (Ww x WW)?

A. Pół heterozygotyczny, pół homozygotyczny dominujący

B. Półokrągłe, półpomarszczoneC. Wszystkie heterozygotyczneD. Przez cały czas

4. _____ Podstawowy proces mendlowski, który polega na oddzieleniu kontrastujących elementów genetycznych w tym samym miejscu, nazwano by ___.

A. segregacjaB. asortyment niezależny C. zmienność ciągła

D. zmienność nieciągłaE. dominacja lub recesywność

5. _____Istnieją trzy różne genotypy wynikające z krzyżówki monohybrydowej. Ile różnych genotypów powstałoby w wyniku krzyżówki dihybrydowej?

6. _____ Zaczynając od skrzyżowania AA oraz aaaproporcja heterozygot w potomstwie F2 wyniesie ___.

1/8B. 1/4C. 1/3D . 1/2 E. Wszystkie heterozygoty

7. _____ Genotyp ma się do DNA tak jak fenotyp do

A. GenotypB. BiałkaC . Ekspresja D. RNAE. Mutacja

8. _____ Zaczynając od pokolenia P z następującymi genotypami (AABB x aabb). W oparciu o klasyczne dziedziczenie Mendla, jaki jest oczekiwany stosunek fenotypowy obserwowany wśród potomstwa F2?

A. 9:3:3:1B. 1:2:1C. 3:1D. 1:1E. 1:1:1:1

9. Dzieło Mendala zostało ponownie odkryte w:

1869 1899 1920 d. 1900

10. Zespół Downa jest spowodowany

b. Disomia 21 chromosomów

C. Trisomia 21 chromosomów

D. Dodatkowy chromosom X w chromosomie żeńskim

a . Chiasma ur. gen ok. DNA re. RNA

12. Jaki typ, jeśli allel wywołuje efekty tylko u osobników homozygotycznych?

a. recesywny Dominująca ok. Niepełna recesywna

13. U samców muszek owocowych białe oczy określa a

14. Kiedy allele przenoszą się do różnych gamet, pokazuje

a. Dominacja Niepełna dominacja

C. Segregacja re. Przechodzić przez

15. Zakład doświadczalny Mendla to

a. groszek ur. groszek ogrodowy ok. słodki ziemniak re. dziki groszek

16. Grupy krwi ABO u człowieka są przykładem:

C. Niepełna dominacja re. Kodominacja

17. Zespół Turnera jest spowodowany

a. obecność dodatkowego chromosomu X u mężczyzny

b. brak jednego z chromosomów X u mężczyzny

C. brak jednego z chromosomów X u kobiety

D. Obecność jednego dodatkowego chromosomu u kobiety.

18. Langdon Down po raz pierwszy zgłosił chorobę zwaną

a. zespół Downa Zespół Klinefeltersa

C. re. zespół Turnera Anemia sierpowata

19. Anemia sierpowata spowodowana obecnością mutantalleli w chromosomie ----

a. siódmy b. VIII w. dziesiąta d . jedenasty

20. Objawem zespołu Turnera są

a. błona szyjna b. sterylność

C. słaby rozwój piersi re. Wszystko powyższe .

21. Jedna jednostka mapy to -----procent rekombinacji

22. Genotyp Tt reprezentuje fenotyp

a. wysoki b. karzeł ok. Zarówno a, jak i b d. Żadne z powyższych.

23. ----zaproponował chromosomalną teorię dziedziczenia

a. Sulton ur. Boveri ok. w dół re. Zarówno a, jak i b e. Zarówno a, jak i c

24. ----Pary chromosomów są obecne w muszce muszki.

54. Ile autosomów znajduje się w pojedynczym dojrzałym ludzkim plemniku.

25. ---------to stosunek fenotypowy i genotypowy niepełnej dominacji.


Obejrzyj wideo: Jak połączyć konto Google Ads z Google Analytics i jakie korzyści daje integracja tych narzędzi? (Sierpień 2022).